fbpx

I Rolls-Royce se uz Spectre coupe seli u EV

Već 2023. godine Rolls-Royce će lansirati svoj prvi električni model Spectre coupe na putu ka potpunom prelasku na elektro pogon

Rolls-Royce je zvanično potvrdio da će 2023. godine lansirati svoj prvi potpuno električni model, a do 2030. postati i potpuno električna marka. Model kojim će Rolls Royce uć u svoju potpuno novu eru zvaće se Spectre coupe, imaće dvoje vrata, i koristiće aluminijumsku platfromu na kojoj se nalaz i svi trenutno aktuelni modeli ultra luksuzne marke.
CEO Rolls Roycea Torsten Mueller-Oetvoes kaže da se elektro pogon savršeno uklapa u RR automobilima, možda čak bolje nego bilo kojoj drugoj automobilskoj marki. „Elektro pogon je tih, bez vibracija, a trenutno oslobađa ogromnu snagu“, kaže Mueller-Oetvoes, i dodaje da će Spectre coupe biti najbolje od najboljeg.
Prve, još uvek jako „cenzurisane“ fotografije pokazuju sa će Spectre imati zadnji deo koji se spušta nadole u stilu modela Wraith čija proizvodnja je obustavljena. Šta više, evidentno je da će Spectre coupe biti zapravo naslednik modela Wraith, ali bez velikog V12 benzinskog motora, koji je derivat BMW pogonske jedinice od 6.0 litara, a koji je i dalje u svm Rolls-Royce modelima.
U izvesnom smislu, ispunjava se obećanje koje je u svojoj izjavi Mueller-Oetvoes dao još 2019. kada ne najavio da će prvi električni RR biti nedvosmisleno Rolls-Royce sa svim svojim obeležjima, a Spectre coupe, sa vratima koja se otvaraju unapred, to i potvrđuje.
Prelazak na električni pogon za Rolls-Royce i nije velika novina. Prvi projekat, model 102EX predstavljen je još 2011., ali je ubrzo i obustavljen, obzirom da tadašnja tehnologija baterija nije obezbeđivala autonomiju koja bi zadovoljila kupce ove marke, a punjenje baterije trajalo predugo.
Sa druge strane, Rolls-Royce priznaje da je prelazak na elektro pogon posledica novih zakona, a ne želja kupaca. Iz kompanije poručuju da nikada do sada od kupaca nije tražen elektro pogon, ali da kompanija mora da pruži vozilo koje će po novim, najavljenim zakonima svetskih metropola smeti da uđe u centar grada.
A pogled 120 godina unazad možda ipak ponajbolje objašnjava prelazak legendarne marke na elektro pogon. Charles Rolls, uz Henry Roycea osnivač kompanije, iako vrlo sposoban i napredan inženjer svoj entuzijazam za elektricitetom i elektro pogonom iskazao je u ranoj mladosti. Već sa devet godina instalirao je električno zvono između svoje spavaće sobe i štale. Sa 18 godina otputovao je u Pariz, kupo svoj prvi automobil Peugeot Phaeton sa 3 ½ KS, ali je dve godine kasnije kupio i svoj prvi i jedini električni automobil koji se zvao Columbia električna kočija,uvezao ga u Englesku i prodao ga kao ‘City & Suburban’ automobil. Još 1900. godine, Charles Rolls je u intervjuu za The Motor-Car Journal elektro pogon za automobil opisao kao perfektno tih, čist i snažan, i predvideo da će biti u upotrebi kada se reši pitanje stanica za punjenje baterija strujom. Ovom izjavom, Charles Rolls je pokazao koliko je vizionar, obzirom da se njegovo predviđanje ispunjava, ali 120 godina kasnije.
Isporuke Spectre coupea počinju u poslednjem kvartalu 2023., što ujedno znači da će Rolls-Royce kupcima ponuditi električnu superlimuzinu pre direktnog i najvećeg konkurenta marke Bentley, koji će se sa svojim modelom pojaviti 2025.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Stiže novi kompaktni VW pickup

Bilo je samo pitanje dana kada će ko da predstavi nešto što je bilo ...

Ferrarijevi motori u Maseratiju ne još zadugo

Jedan od glavnih razloga za kupovinu modernog Maseratija je agregat napravljen u Ferrariju. Međutim, ...

Evropski kupci vole Toyotine hibride

Prodaja Toyotih vozila s HSD pogonom 2018. dostigla je nivo od pola miliona primeraka ...

GAC potvrdio širenje na Evropu, kao i novi A10 model

Kompanija u vlasništvu kineske vlade, GAC, najavila je da će pored tržišta SAD, lansirati ...

Uuuups, we did it again

Poprilično dugo početak sezone Fomule 1 nije očekivan sa ovoliko nestrpljenja i nepoznanica. Nova ...

Fernando Alonso se razišao sa McLarenom

Fernando Alonso više nema nikakve veze sa McLarenom, ugovor je istekao 2019. i nije ...