fbpx

Formula 1 – AMR22 je propast zbog “buldožer” pristupa

Formula 1 tim Aston Martin se ne može pohvaliti dobrim debijem AMR22 – da li je problem u “buldožer” pristupu vlasnika

Foto: Aston Martin Formula 1 Media Portal

Bivši vozač Formule 1 Ralf Schumacher kaže da je bolid Aston Martin AMR22 “propast” i smatra da je “buldožer pristup” da bi se došlo do vrha pogrešan. Scumacher je ono što se događa u Aston Martin Formula 1 timu uporedio sa vremenom kada je bio vozač F1 tima Toyota početkom 2000-ih. Tada je japanski gigant sa ogromnim budžetom i ekvivalentnim ambicijama ušao u Formulu 1, potrošio ogroman novac i nikada nije došao do cilja – šampionske titule.
Nemac je povukao paralelu između tadašnjih događanja i onoga što se trenutno dešava u timu Aston Martin F1. Lawrence Stroll ulaže ogroman novac, gadi novu fabriku i aero tunel, a već je regrutovao više od 200 novih stručnjaka, sa ciljem da što pre stigne do vrha Formule 1.

Foto: Aston Martin Formula 1 Media Portal

U trenutnoj stvarnosti, vozači AMR22 nisu pokazali baš ništa na prvoj trci sezone. Nisu ušli ni u Q2, Nico Hulkenberg (zamena za Covid-19 pozitivnog Sebastiana Vettela), plasirao se na 17. a Lance Stroll 19. startno mesto. Strol je na kraju uspeo da trku završi na 12. mestu, ali to je daleko od očekivanog i priželjkivanog. Nakon trke, Stroll je sam prizbnao da su u procesu učenja i da će prokušati da se unaprede. Šta više, navodno se u Silverstoneu već priprema novi bolid, ali je ptanje raspoloživog budžeta za takvu operaciju.

Foto: Aston Martin Formula 1 Media Portal

Ralf Schumacher smatra da na bolidu AMR 22 praktično ništa ne valja, a da ideja o stizanju na vrh prko noći jednostavno ne funkcioniše, a kao rezultat stvari po tim postaju komplikovane. “Kao što čujemo, AMR22 je katastrofa radi sve što ne treba da radi” rekao je Schumacher za AvD Motor & Sport Magazin i dodao: “A povrh svega, čujemo da vlasnik Stroll sedi na sastancima i govori šta treba da se radi. Ako je to stvarno tačno, stvari po Aston Martin AMR 22 su stvarno komplikovane”.
Schumacher smatra da je tim izgubio niti – hteli su da postignu previše i prebrzo, a to u Formuli 1 tako ne funkcioniše. “Ne možete u lonac strpati mnogom para i mnogo ljudi, malo promešati i očekivati da će iz toga ispasti nešto dobro”, slikovit je Schumacher i dodaje: “Tim je želeo da primeni “buldožer pristup” kakav nije funkcionisao ni u Toyoti”.

Foto: Aston Martin Formula 1 Media Portal

Christian Danner, TV komentator i takođe bivši vozač Formule 1 saglasan je sa Schumacherovim mišljenjem i ne veruje da će rezultati doći upredo sa naglim rastom tima. Danner kaže: “Prethodnik tima Aston Martin (Force India), bio je mali i efikasan trkački tim, a ako u takav tim upumpate mnogo novca, to ne znači da će automatski biti i bolji”. Tada postaje problematično, a tata Stroll nije poznat kao osoba koja ima taktičan pristup stvarima. Slično je rekao i bivši šef tima Force India, Racing Point, a na kraju i Aston Martin Otmar Szafnauer (sada šef tima Alpine), koji je još uvek suzdržano rekao da …“u timu ne mogu biti dva Pape”…, aludirajući na činjenicu da se Stoll u sve meša i sve želi na silu i preko noći.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Proslava 65 godina modela Škoda Octavia i Felicia

Proslava 65 godina modela Škoda Octavia i kabrioleta Felicia, koji su dva modela ikone ...

Akcijske cene modela BMW Serije 5

Model BMW 520d Sport Line dostupan je po akcijskoj ceni od 49.990€ i mesečnom ...

Kad se Renault Scenic razgoropadi

U ponudi automobila u toku je stvaranje novog svetskog poretka, samo, pitanje je gde ...

Bugatti uspešno isporučio 70. Chiron u 2017.

Bugatti je objavio da je uspešno isporučio 70. Chiron, model koji je ušao u ...

Alfa Stelvio – pobednik ili pokojnik

Ni Alfa Romeo nije odoleo globalnoj SUV maniji. U jesen prošle godine predstavio je ...

Rosberg pobedio Hamiltona ali u Extreme E trci

Pobednik prvog ikada Extreme E takmičenja su Johan Kristoffersson i Molly Taylor za tim ...