fbpx

Formula 1 – AMR22 je propast zbog “buldožer” pristupa

Formula 1 tim Aston Martin se ne može pohvaliti dobrim debijem AMR22 – da li je problem u “buldožer” pristupu vlasnika

Foto: Aston Martin Formula 1 Media Portal

Bivši vozač Formule 1 Ralf Schumacher kaže da je bolid Aston Martin AMR22 “propast” i smatra da je “buldožer pristup” da bi se došlo do vrha pogrešan. Scumacher je ono što se događa u Aston Martin Formula 1 timu uporedio sa vremenom kada je bio vozač F1 tima Toyota početkom 2000-ih. Tada je japanski gigant sa ogromnim budžetom i ekvivalentnim ambicijama ušao u Formulu 1, potrošio ogroman novac i nikada nije došao do cilja – šampionske titule.
Nemac je povukao paralelu između tadašnjih događanja i onoga što se trenutno dešava u timu Aston Martin F1. Lawrence Stroll ulaže ogroman novac, gadi novu fabriku i aero tunel, a već je regrutovao više od 200 novih stručnjaka, sa ciljem da što pre stigne do vrha Formule 1.

Foto: Aston Martin Formula 1 Media Portal

U trenutnoj stvarnosti, vozači AMR22 nisu pokazali baš ništa na prvoj trci sezone. Nisu ušli ni u Q2, Nico Hulkenberg (zamena za Covid-19 pozitivnog Sebastiana Vettela), plasirao se na 17. a Lance Stroll 19. startno mesto. Strol je na kraju uspeo da trku završi na 12. mestu, ali to je daleko od očekivanog i priželjkivanog. Nakon trke, Stroll je sam prizbnao da su u procesu učenja i da će prokušati da se unaprede. Šta više, navodno se u Silverstoneu već priprema novi bolid, ali je ptanje raspoloživog budžeta za takvu operaciju.

Foto: Aston Martin Formula 1 Media Portal

Ralf Schumacher smatra da na bolidu AMR 22 praktično ništa ne valja, a da ideja o stizanju na vrh prko noći jednostavno ne funkcioniše, a kao rezultat stvari po tim postaju komplikovane. “Kao što čujemo, AMR22 je katastrofa radi sve što ne treba da radi” rekao je Schumacher za AvD Motor & Sport Magazin i dodao: “A povrh svega, čujemo da vlasnik Stroll sedi na sastancima i govori šta treba da se radi. Ako je to stvarno tačno, stvari po Aston Martin AMR 22 su stvarno komplikovane”.
Schumacher smatra da je tim izgubio niti – hteli su da postignu previše i prebrzo, a to u Formuli 1 tako ne funkcioniše. “Ne možete u lonac strpati mnogom para i mnogo ljudi, malo promešati i očekivati da će iz toga ispasti nešto dobro”, slikovit je Schumacher i dodaje: “Tim je želeo da primeni “buldožer pristup” kakav nije funkcionisao ni u Toyoti”.

Foto: Aston Martin Formula 1 Media Portal

Christian Danner, TV komentator i takođe bivši vozač Formule 1 saglasan je sa Schumacherovim mišljenjem i ne veruje da će rezultati doći upredo sa naglim rastom tima. Danner kaže: “Prethodnik tima Aston Martin (Force India), bio je mali i efikasan trkački tim, a ako u takav tim upumpate mnogo novca, to ne znači da će automatski biti i bolji”. Tada postaje problematično, a tata Stroll nije poznat kao osoba koja ima taktičan pristup stvarima. Slično je rekao i bivši šef tima Force India, Racing Point, a na kraju i Aston Martin Otmar Szafnauer (sada šef tima Alpine), koji je još uvek suzdržano rekao da …“u timu ne mogu biti dva Pape”…, aludirajući na činjenicu da se Stoll u sve meša i sve želi na silu i preko noći.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Bentley Bentayga i Millen vrlo uspešni na Pikes Peak-u

Rhys Millen je za volanom Bentley Bentayge uspeo da održi prosečnu brzinu od 107 ...

Po Nissanu automobili će učiti od vozača

Najnovija otkrića Nissanove inteligentne mobilnosti predviđaju automobile koji uče od vozača Nissan je objavio ...

BMW nakon devet godina gasi proizvodnju i3

BMW gasi proizvodnju svog prvog električnog automobila i3 nakon devet godina i može smatrati ...

Volkswagen zvanično najavio ID.3 GTX

Volkswagen je zvanično najavio ID.3 GTX uporedo sa osvežavanjem ID.3 koje je stiže 2023. ...

Formua 1 – Magnussen u Haasu umesto Mazepina

Dan pre finalna tri test dana pred početak sezone Formule 1, Hass je objavio ...

Osvežen Hyundai i20

Predstavljen je osveženi Hyundai i20, a u prodaju će krenuti od leta ove godine ...