fbpx

Aston Martin Valkyrie AMR Pro izašao na stazu u Bahreinu

Aston Martin Valkyrie AMR Pro je pre kvalifikacija i pre prve trke Formule 1 izašao na stazu pred publiku pokazao da je spreman

foto: Aston Martin

Aston Martin je odavno probio sva obećanja i rokove vezane za isporuke svog hiperautomobila Valkyrie. Sa kompanijom sem mnogo što šta dogodilo u poslednjih par godina, stigao je novi većinski vlasnik, promenjeno je kompletno rukovodstvo, na CEO kompanije postao je bivšu prvi čovek Mercedes-AMG-a Thobias Moers. Jalovi projekti su obustavljeni, a pokrenuta je serijska proizvodnja prvog SUV-a sportske marke, modela DBX, koji je konačno počeo da zarađuje novac.
A gde se denuo Aston Martin Valkyre, ambiciozno najavljen projekat hiperautomobila, sa performansama na nivou Formule 1, za koji su u startu date odrešene ruke guruu aerodinamike u Formuli 1, Adreanu Neweyu, a u celu priču bio je uključen i Red Bull. Međutim, priče o Neweyu i Red Bullu preko noći su utihnule, a iz Gaydona su stizale vesti da je Valkyrie na “doradi”.

Foto: Aston Martin Twitter

U novembru prošle godine u tišini su počele isporuke drumske Valkyrie koja će biti proizvedena u 500 primeraka, a otvaranje sezone Formule 1 u Bahreinu poslužilo je i za javno pokazivanje Valkiyrie AMR Pro. Pre kvalifikacija i pre trke, napravio je park krugova na stazi, i pokazao se potencijalnim kupcima u bogatoj Saudijskoj Arabiji, kojih će za Valkyrie AMR Pro biti samo 40.
A pokazalo se i da će verzija Valkyrie za stazu biti znatno drugačija od do sada pokazanih verzija. Aerodinamička rešenja i nova krila potpuno su drugačija, a fabrika tvrdi da je udvostručena aerodinamička sila nadole koju je karoserija sposobna da proizvede. Šta više Valkyrie AMR Pro je produžen i proširen, a i značajno olakšan. Ni pogon nije ranije najavljeni hibrid. Aston Martin Valkyrie više nema obećanih preko 1.100 KS, a hibridni deo za čiji razvoj je bio zadužen Rimac je izbačen. Ali, nema mesta za razočarenje, pogon je i dalje spektakularan. Ostao je atmosferski Cosworth V12 zapremine 6.5 litara i ima 1.000 KS. Razvojni vozač Aston Martina Dirk Müller, koji napravio par krugova pred publikom kaže da je Valkyrie AMR Pro, u smislu performansi, nešto najbliže Formuli 1 što je ikada vozio.
Svih 40 kupaca Valkyrie AMR Pro imaće priliku da se pridruži i specijalnom programu na trkačkim pistama, koji počinje na jesen, a svoje Valkyrie će imati prilike da uz “legendarne vozače Formule 1”, voze na stazama kao što su Yas Marina, Silverstone, Nurburgring i the Circuit of the Americas, uz punu tehničku podršku pored staze.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Peugeot 308 proglašen za Nemački Automobil godine 2022.

Žiri “Nemačkog automobila Godine” (GCOTY) je 26. oktobra 2021. proglasio novi PEUGEOT 308 za ...

Pagani zvanično predstavio Huayra Roadster BC

Pagani je 2016. predstavio hardcore verziju modela Huayra sa inicijalima BC, izabranih u čast ...

Čime podmazivati turbo motor?

Čime podmazivati turbo motor? Sve ih je više, kapaciteti kartera sve manji, a zahtevi ...

Lotusov novi SUV će koristiti delove Volvo-a?

Lotusov predstojeći SUV stiže za manje od četiri godine, a kroz krivine će prolaziti ...

BMW Serije 1, nov, ali, stvarno nov

BMW je predstavio novu Seriju 1, koja je za razliku od često nazivanih “novih” ...

Ferrari za kraj sezone predstavljanja

I Ferrari je predstavio svoj bolid koji više nije sjajan nego mat, ali i ...