fbpx

Formula 1 – show must go on makar i bombe padale

Formula 1 šou se mora održati čak i kada se 20 kilometara dalje dešavaju teroristički napadi i još jednom potvrđuje snagu novca

Foto: Ferrari press office

Formula 1 Show must go on, pa makar i rakete letele i gorelo naftno postrojenje 20 kilometara od staze. Velika nagrada Saudijske Arabije će se održati, odlučili su čelnici Formule 1. Vozač, od koji se pojedini ističu svojim političkim angažmanom i zalaganjem za ravnopravnost i demokratiju su efikasno utišani. Već prva naznaka da bi mogli bojkotovati izlazak na stazu efikasno je utišan time što su im saopštene konsekvence koje će snostiti u slučaju da se stvarno odluče da ne obuku svoje kombinezone.

2022 Saudi Arabian Grand Prix, Friday – LAT Images

Formula 1 Show must go on pa makar na samo 20 kilometara od staze padali dronovi, makar Saudjska odbrana nemala rešenje za odbranu, makar neuverljiv odgovor bo da cilj terorista koji iz Jemena napadaju Aramco naftni terminal ne gađaj stazu nego terminal, makar i Max Verstappen se zalio da mu u bolidu smrdi na paljevinu. Formula 1 Show must go on zato što su Saudijci mnogo platili da budu domaćini trke, i svoju investiciju će braniti pa makar i evidentno postojala opasnost u neposrednoj blizini lokacije događaja uz tvrdnju da će učiniti sve da prisutni budu zaštićeni.
Formula 1 Show must go on hipokrizija je ponovo na delu. Vozači su ućutkan, firma koja se zove Formula 1 (Liberty Media) je dobila svoj (ogroman) novac, a šefovi timova su ubeđeni da njihov stav mora biti odlučan – Formula 1 Show must go on, zato što novac tako kaže. Dominecali, Wolff, Marko, Horner, Brawn imaju jednoglasan stav da se trka mora održati. Vozači baš i nisu imali, ali im je rečeno da ga moraju imati i to su prihvatili kako ne bi ugrozili svoje skupocene ugovore.
Da, naravno, otkazivanje događaja značilo bi da su teroristi, ili kako god se zvali, ostvarili svoj cilj, ali da li je vredno ugožavati ičiji život zarad trke automobila?

Photo by Clive Mason/Getty Images // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202203250523 // Usage for editorial use only //

Svi oni koji vole i prate Formulu 1 sigurno ne bi bili radosni da se trka otkaže, odloži ili dobije bilo koju drugu formu osim da se održi. Ali, da li je neko razmislio o tome da bojkotuje gledanje trke? Iz Formule 1 i njegovog kompletnog okruženja u Saudijskoj Arabiji stižu infomacije da su se teroristi odlučili za napade baš u trenutku kada se održava vikend Formule 1 kako bi njihove akcije imale što bolji efekat, odnosno, u TV žargonu – rejting. Da li to znači da bi prestali svoje napade kada bi se svetla i kamere na stazi pogasile? Da li to znači da bi u tom slučaju prestalo ugožavanje života i imovine, čija god da je? Ne, ne znamo i nećemo saznati, Formula 1 Show must go on pa makar nekome palo na pamet da pošalje projektil u sred trke, zato što bi tako imao visok rejting svog dejstva. Ali, gašenja neće biti. TV prava su plaćena, napalaćena je reklamna minutaža, i novac je ponovo jači od svega ostalog.
Formula 1 je po ko zna koji put pokazala da je sve na prodaju, da je prepuna hipokrizije i da je zapravo organizacija koja se samo formalno bori za neke visoke ideale i ciljeve, ali se ipak pre toga bori za svoju zaradu. Tvog toga, Formula 1 Show must go on, idemo dalje pa makar i rakete padale, to nije dovoljan razlog da se bilo šta učini.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Gase se modeli zbog WLTP

Od septembra merenja količine izduvnih gasova obavljaće se po WLTP ( Worldwide Harmonized Light ...

Ferrari hybrid sa 1000 KS debituje 31. maja

Ferrari je brže usvojio hibridni pogon nego što je priznavao da će se dogoditi ...

Toyota i zvanično predstavila novi sportski kupe GR86

Nestrpljivo očekivani, potpuno novi GR86 imao je svoj globalni debi na zajedničkoj online promociji ...

Spajanje S-klase i Gaz vojnog kamiona ima svojih vrlina

Činjenica je da Mercedes-Benz ume da napravi vrlo sposobna off road vozila, što Unimog ...

Ferrari predstavio novi osnovni model – Portofino

Ferari je par nedelja pre otvaranja salona u Frankfurtu zvanično predstavio svoj novi polazni ...

Ferrari patentirao rešenje za efikasan i čist V12 motor

Ferrari ne dozvoljava da izumre V12 motor i patentirao je rešenje za efikasan i ...