fbpx

Hyundai otkrio tehničke detalje za Ioniq 6

Hyundai je zvanično objavio (skoro sve) tehničke podatke za električnu limuzinu Ioniq 6 čija proizvodnja počinje u septembru

Hyundai Ioniq 5 je na velika vrata uveo Hyundai među ozbiljne igrače u segmentu velikoserijskih električnih vozila, a novi, upravo predstavljeni Ionoiq 6 treba da napravi korak dalje. Prvi korak definitivno je segmentna pripadnost. Dok se Ioniq 5 smestio u, pre svega, funkcionalni crossover hatchback segment, Ioniq 6 ide među elegantnije limuzine. Iako smo ga pre nekoliko nedelja prvi put videli, iz nekog razloga, Hyundai je odložio otkrivanje tehničkih pojedinosti, ali sada se zna šta i kako pokreće Ioniq 6.
Obzirom da svoju E-GMP platformu deli sa modelom Ioniq 5, razumljivo je da ima poprilično preklapanja, ali i da ima podosta opcija, obzirom da platforma sa potpuno ravnim podom omogućava 2WD i 4WD, ali i prihvata u sebe baterije različitog kapaciteta. Zbog toga će Hyundai Ioniq 6 kupcima biti ponuđen sa baterijama kapaciteta od 53 ili 77.4 kWh.
Iako su otkriveni tehnički podaci, Hyundai još uvek ne otkriva baš sve. Znamo da će standardni pogon za verziju sa jednim motorom biti pozadi, ali i dalje ne znamo tačko kolike snage, pa možemo samo da pretpostavimo da će imati 225 KS kao Ioniq 5. Za verziju sa dva motora i pogonom na svim točkovima znamo da je ista kao i Ioniq 5, što znači ukupno 320 KS i 605 Nm maksimalnog obrtnog momenta.
Po pitanju autonomije, obzirom na izuzetno aerodinamičnu karoseriju mogli su se očekivati dobri rezultati. Prema WLTP standardu merenja Ioniq 6 sa većom baterijom od 77.4 kWh i jednim motorom moći će da “dobaci” do 610 kilometara sa jednim punjenjem, što u pravom stvarnom životu znači realnih 550 kilometara. U osnovi, ovaj podatak samo govori koliko je autonomija električnih automobila uslovljena aerodinamikom, obzirom da Ioniq 5 u istoj kombinaciji motora i baterije “dohvata” 510 km, po WLTP standardu. Slična razlika se očekuje i od snažnije AWD verzije sa dva motora koja bi trebala imati 70-80 kilometara veću autonomiju. Podaka koji treba respektovati, mada je za sada samo fabrički, je potrošnja od 14 kW/100 km, pa čak i manje od toga.
Hyundai Ioniq 6 koristi istu električnu arhitekturu kao i Ioniq 5, Kia EV6 i Genesis GV60, što znači da ima radne napone od 400V i 800V. Ovaj sistem koji napone menja bez potrebe za dodatnim uređajima najavljuje da će se baterija moći puniti na supersnažnim DC punjačima do 350 kW, koji bateriju od 10 do 80% pune za “samo” 18 minuta, što je dobar rezultat, ali i dalje beskrajno dug period. U osnovi, prihvatanje oavko snažnih punjača ponajveća je tehnička razlika u odnosu na Ioniq 5, koji na kratko može da prihvati punjenje od 235 kW.
Hyundai Ioniq 6, kada počne sa proizvodnjom u septembru ove godine, biće poprilično brza limuzina. Sa jednim motorom do 100 km/h ubrzavaće za oko 7 sekundi, dok će dual motor verzija isto ubrzanje obavljati za 5.1 sekundu. Početak prodaje Hyundai Ioniq 6 očekuje se u 2023. i to kao modela za 2024. godinu.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mercedes-AMG One se konačno proizvodi

Mercedes AMG One sa pogonom iz Formule 1 se konačno, nakon pet godina razvoja, ...

Novi Mitsubishi Outlander dobija Nissan motore?

Aktuelni Mitsubishi Outlander bliži se kraju svog modelnog života, a naslednik bi mogao dobiti ...

Ford USA najavljuje velike investicije

Ford USA najavljuje velike investicije u proizvodnju uključujući i sedmu generaciju modela Mustang Ford ...

Novi Audi A6 zvanično pokazan

Audi je otkrio novu, petu generaciju modela A6 koju će zvanično pokazati na auto ...

Test Volvo XC40 D3 – prava porodična mera

Volvo je samo dve godine nakon premijere već osvežio svoj najmanji SUV XC40, ali ...

Peugeot predstavio 508 PSE svoj najjači model ikada

Uz proslavu 210 godina postojanja imena, Peugeot je predstavio i svoj najsnažniji serijski model ...