fbpx

Polestar O2 Concept kabriolet visoko cilja

Polestar O2 Concept biće predstavljen ove nedelje na Pebble Beach Concours d’Elegance, a ambicije su ozbiljne

Polestar će svoj O2 koncept predstaviti ove nedelje na Pebble Beach Concours d’Elegance. A ambicije koje idu uz ovaj model su poprilično neskromne. Tek da se podsetimo, Polestar je odvojena luksuzno sportska marka švedskog Volvoa. Isto tako, kao što će Volvo postati potpuno električna marka, Polestar je od samog starta definisan kao električna marka. A zbog čega tvrdimo da su ambicije koje idu uz O2 koncept neskromne? Zbog toga što fabrika poručuje da će Polestar 6, kako će se u serijskoj verziji zvati O2 Concept, biti vrhunski model marke i konkurisati ni manje ni više nego legendi – Porscheu 911!
Ruku na srce, uz ono što stoji uz najavu Polestar O2 Concepta možda ideja o konkurisanju legndarnom sportskom modelu i nije toliko u domenu naučne fantastike. Polestar O2 Concept, odnosno Polestar 6 koštaće oko 200.000 evra i uz pogon od 650 kW (890KS) biće najsnažniji Polestar. Radi ilustracije, trenutno najskuplji je Polestar 1 sa svojom cenom od 150.000 evra pogonom od preko 600 KS. SUV Polestar 3 koji će debitovati u oktobru nije u konkurenciji za najskupljeg, obzirom da će koštati oko 75.000 evra.
Polestar O2 Concept najavljuje model koji će se zajedno sa Polestar 5 luksuznom električnom limuzinom proizvoditi u Kini, u pogonu čiji vlasnik je Geely Holding, ali je pod upravom Polestara, koji su zajednički osnovali Geely i Volvo. Ovakva odluka je logčna obzirom da Polestar 5 i budući Polestar 6 dele aluminijumsku platfomu i 800 voltni elektro sistem.
Pored skoro 900 KS, pogonski sistem ima i 900 Nm maksmalnog obrtnog momenta, pa ubrzanje od 0 do 100 km/h za samo 3.2 sekunde i nije iznenađenje. Proizvođač najavljuje početak prodaje Polestar 6 za 2026. godinu.
Zanimljivo je da praktično u svim planiranim modelima Polestar kao referancu koristi Porsche, kako segmentnu tako i cenovnu. Polestar 5 “gađa” na Porsche Taycan, Polestar 3 na Porsche Cayenne, a Polestar 4 na Porsche Macan. Otvoreni, tačnije hardtop cabrio Polestar 6 cenom od 200.000 evra “cilja” na cenovni razred Porsche 911 Turbo Cabiolet koji u Nemačkoj košta 212.000 evra.
U celoj priči o Polestar O2 Conceptu nazanimljivija je hrabrost marke da priprema model za segment koji je u zastrašujućem padu poslednjih 10 pa i manje godina. Godine 2008. u Evropi je prodato 404.000 kabrioleta, a u prošloj 2021. godini samo 117.700 komada u svim segmentima. Analitičari ovako hrabru odluku opravdavaju činjenicom da će Polestar 6 biti prvi u novom segmentu sportskih električnih kabrioleta. U svakom slučaju, i stratezi kompanije su svesni da Polestar 6 neće biti velikovolumenski model, nego prestižni model u ponudi, na koji će dobro reagovati kako kupci tako i profesionalni mediji.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Novi Abarth 500e naelektrisao Evropu

Nakon debitovanja u novembru, potpuno električni New Abarth 500e sada elektrifikuje Evropu turnejom Nakon ...

Chevrolet predstavio potpuno nove modele Tahoe i Suburban

General Motors je iznenada otkrio potpuno novu generaciju modela Chevrolet Tahoe i Suburban General ...

Uz novu Corsu i specijalni gost Opela na IAA

Uz premijere iz Opela i jedan specijalni gost na IAA u Frankfurtu Opel će ...

Nissan Hyper Tourer Concept je MPV budućnosti

Nissan Hyper Tourer Concept je električni MPV budućnosti koji najavljuje povratak gotovo zaboravljenog minivan ...

Volkswagen lansirao autonomne e-Golfove na ulice Hamburga

Volkswagen Grupa je po prvi put započela testiranja gotovo potpuno autonomnih automobila u urbanoj ...

Peugeot otkrio pogon hiper automobila za Leman

Peugeot je otkrio pogonsku grupu svog hiper automobila za Leman koja ukupno ima skoro ...