fbpx

Polestar O2 Concept kabriolet visoko cilja

Polestar O2 Concept biće predstavljen ove nedelje na Pebble Beach Concours d’Elegance, a ambicije su ozbiljne

Polestar će svoj O2 koncept predstaviti ove nedelje na Pebble Beach Concours d’Elegance. A ambicije koje idu uz ovaj model su poprilično neskromne. Tek da se podsetimo, Polestar je odvojena luksuzno sportska marka švedskog Volvoa. Isto tako, kao što će Volvo postati potpuno električna marka, Polestar je od samog starta definisan kao električna marka. A zbog čega tvrdimo da su ambicije koje idu uz O2 koncept neskromne? Zbog toga što fabrika poručuje da će Polestar 6, kako će se u serijskoj verziji zvati O2 Concept, biti vrhunski model marke i konkurisati ni manje ni više nego legendi – Porscheu 911!
Ruku na srce, uz ono što stoji uz najavu Polestar O2 Concepta možda ideja o konkurisanju legndarnom sportskom modelu i nije toliko u domenu naučne fantastike. Polestar O2 Concept, odnosno Polestar 6 koštaće oko 200.000 evra i uz pogon od 650 kW (890KS) biće najsnažniji Polestar. Radi ilustracije, trenutno najskuplji je Polestar 1 sa svojom cenom od 150.000 evra pogonom od preko 600 KS. SUV Polestar 3 koji će debitovati u oktobru nije u konkurenciji za najskupljeg, obzirom da će koštati oko 75.000 evra.
Polestar O2 Concept najavljuje model koji će se zajedno sa Polestar 5 luksuznom električnom limuzinom proizvoditi u Kini, u pogonu čiji vlasnik je Geely Holding, ali je pod upravom Polestara, koji su zajednički osnovali Geely i Volvo. Ovakva odluka je logčna obzirom da Polestar 5 i budući Polestar 6 dele aluminijumsku platfomu i 800 voltni elektro sistem.
Pored skoro 900 KS, pogonski sistem ima i 900 Nm maksmalnog obrtnog momenta, pa ubrzanje od 0 do 100 km/h za samo 3.2 sekunde i nije iznenađenje. Proizvođač najavljuje početak prodaje Polestar 6 za 2026. godinu.
Zanimljivo je da praktično u svim planiranim modelima Polestar kao referancu koristi Porsche, kako segmentnu tako i cenovnu. Polestar 5 “gađa” na Porsche Taycan, Polestar 3 na Porsche Cayenne, a Polestar 4 na Porsche Macan. Otvoreni, tačnije hardtop cabrio Polestar 6 cenom od 200.000 evra “cilja” na cenovni razred Porsche 911 Turbo Cabiolet koji u Nemačkoj košta 212.000 evra.
U celoj priči o Polestar O2 Conceptu nazanimljivija je hrabrost marke da priprema model za segment koji je u zastrašujućem padu poslednjih 10 pa i manje godina. Godine 2008. u Evropi je prodato 404.000 kabrioleta, a u prošloj 2021. godini samo 117.700 komada u svim segmentima. Analitičari ovako hrabru odluku opravdavaju činjenicom da će Polestar 6 biti prvi u novom segmentu sportskih električnih kabrioleta. U svakom slučaju, i stratezi kompanije su svesni da Polestar 6 neće biti velikovolumenski model, nego prestižni model u ponudi, na koji će dobro reagovati kako kupci tako i profesionalni mediji.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mercedesi deklasirali konkurenciju u Melburnu

Mercedesovi vozači Lewis Hamilton i Valtteri Bottas, ubedljivo su zauzeli prvi startni red za ...

“M3” ali Jaguar…

Obzirom da je u poslednjih nekoliko tranfera dosta ključnih šefova i inženjera iz BMW-a ...

Novi Lexus NC dobio 5 EuroNCAP zvezdica

Potpuno novi Lexus NC dobio je maksimalnu ocenu za bezbednost na EuroNCAP testu Značajan ...

BMW M Divizija napušta DCT menjače

BMW M Divizija napušta DCT menjače a manuelni menjači će potrajati bar još sedam ...

Volkswagen plaća reklamnu kampanju sa Chevroletom

Kao posledicu dizel skandala, Volkswagen plaća reklamnu kampanju za vozila drugih marki Nakon presuda ...

Alonso u Toyoti TS050 za 2018.

Fernando Alonso nastavlja pripreme za nastupe u WEC šampionatu za TOYOTA GAZOO Racing Dvostruki ...