fbpx

Renault 4 debitovaće 17. oktobra

Renault 4 debitovaće 17. oktobra na salonu u Parizu, a objavljeni tizer najavljuje naslednika legende

Renault 4 debitovaće 17. oktobra na salonu u Parizu, a objavljeni tizer najavljuje naslednika legende. Renault odaje poštovanje ka starijima vraćajući u svoju ponudu „Četvorku“, jedan od najpopularnijh modela koji je ova marka ikada imala. Poznat i kao R4 L, funkcionalni i ekonomični hatch-back nastao je kao direktna konkurencija Ctroenu 2CV, kod nas popularnijem pod imenom Spaček. U osnovi nastao kao iznad svega jednostavno i funkcionalno vozilo Renault 4 imao je više nego dug i uspešan život. Svoju karijeru započeo početkom ’60-ih godina, a potrajala je sve do ’90-ih godina prošlog veka. Renault 4 proizvodio se u 10 pogona širom sveta i napravljen je u vše od osam miliona primeraka.
Renault 4 se vraća, a da li će postići slavu prethodnika, tek ćemo videti. Renault je objavio dve tizer animacije koje treba da podgreju maštu do 17. oktobra i zvanične premijere. Na žalost mnogih, izbeći će pogon sa unutrašnjim sagorevanjem, a prema vidljivom, povišen je i definitivno ide u SUV pravcu.
Za razliku od novog, električnog Renaulta 5 najavljenog za 2025. kao super-mini, Renault 4 naginje ka avanturi i avanturističkom duhu, kako bi se uklopio u SUV maniju koja i dalje vlada svetom. Da bi ostali realni, Renault 4 će biti predstavljen u formi koncepta, pa višak dizajnerske mašte treba izeti sa dozom rezerve, pre svega misleći na predimenzionisane terenske pneumatike. Sistem veza na krovu koji služi za obezbeđivanje tereta možda i vidimo na serijskom modelu.
Za one koj ne znaju li su zaboravili, originalni Renault 4 zapravo je bio mali automobil, barem prema današnjim standardima. Bio je dug samo 3.66 metara, i deluje da će njegova iteracija za 21. vek biti ipak znatno duža. Uglasti lukovi oko točkova trebali bi doneti robusnost, a trapezoidni oblik bočnih prozora trebali bi biti omaž originalnom modelu.
Renault tvrdi da je nasledniku klasične legende ipak dao „moderan zaokret“. Uživo ćemo ga videti 17. oktobra, kao koncept i bez tačne i konkretne najave o mogućem početku serijske proizvodnje, kao i da li ze zamišljen da dopuni modelnu ponudu Renaulta uz novi i definitivno najavljeni Renault 5.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Porsche obustavio prodaju nekih od modela

Porsche je obustavio prodaju nekih od modela, i to bez informacija zbog čega i ...

Formula 1 – Kimi zna šta (će da) radi

Iz Formule 1 otišao je Kimi Raikkonen koji je svojom vožnjom i stavom dobio ...

George Russell potvrđen kao vozač Mercedes-AMG F1 tima

Britanski vozač Formule 1 George Russell (konačno) je potvrđen kao vozač Mercedes-AMG Formula 1 ...

Duncan Hamilton – pilot, trkač, pobednik LeMana…

Duncan Hamilton je bio pilot, vlasnik psa koji je odložio vojnu opraciju, pobednik LeMana ...

Finale Extreme E šampionata premešteno u Englesku

Prva sezona Extreme E šampionata električnih offroadera umesto u Argentini svoje finale imaće mnogo ...

Opel Mokka X – mali SUV ili…?

Mali SUV je postao super popularan u svetu, a predviđanja kažu da će im ...