fbpx

Koenigsegg Regera je brža od Rimac Nevere

Koenigsegg Regera je brža od Rimac Nevere u ubrzanju do 400 km/h iako je predstavljena još 2015. godine

Koenigsegg Regera je brža od Rimac Nevere u ubrzanju do 400 km/h i potpunom zaustavljanju sa te brzine, iako je predstavljena još 2015. godine. To znači da pre samo mesec dana postavljeni rekordi Rimac Nevere više ne stoje kao najbolji.
Koenigsegg Regera, koji sada već spada u starije hiperautomobile, uspela je da iz mesta ubrza do 400 km/h i potpom se potpuno zaustavi za 28.81 sekundu, dok je Neveri za isti zadatak trebalo 29.94. Za švedsku marku Koenigsegg rekordi nisu ništa novo. Istim modelom Regera još 2019. godine isto ubrzanje i zaustavljanje završeni su za 31.49 sekundi, što je bilo bolje od do tada važećeg rekorda modela Koenigsegg Agera RS iz 2017. godine, a koji je bio 33.29.
Christian von Koenigsegg retorički postavlja pitanje i na njega daje odgovor: „Zbog čega postavljati rekord modelom koji se više ne proizvodi? Pa zbog toga što može, zato što je i dalje Kralj koji vlada današnjim superkonkurentnim tržištem hiperautomobila, a to je nešto što treba proslaviti novim rekordom“.
U izvesnom smislu bilo je očekivano da je Koenigsegg Regera po istom poslu postavila još nekoliko rekorda. Najbrže je serijsko vozilo u ubrzanju do 402 km/h i potpunom zaustavljanju za 29.6 sekundi. Rekordi su postavljeni na pisti aerodroma Örebro u blizini Stokholma dugoj 3.274 metara, odnosno dovoljno dugoj da V8 biturbo motor u Regeri pokaže šta može. U poređenju sa prethodnim pokušajima postavljanja rekorda, pita ima novu manje abrazivnu površinu, a na Koenigsegg Regeri bile su potpuno novi Michelin Pilot Sport Cup 2 R pneumatici.
Poslednja od planiranih 80 Regera isporučena je kupcu 2022. godine po ceni od oko 1.6 miliona evra. A da li će se von Koenigsegg zadovoljiti onim što je postigao Regerom? Sasvim sigurno neće, tim pre što se već mogu čuti najave da novi model Koenigsegg Jesko može još bolje. Uzgred Mate Rimac i von Koenigsegg dobri su prijatelji, pa ćemo pažljivo pratiti kako će se u nastavku razvijati ovo brzinsko rivalstvo.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Maserati GranTurismo se vratio

Maserati GranTurismo se vratio nakon kratke pauze, a iako liči na prethodnika skriva mnogo ...

Pod istragom u SAD zbog problema sa kvalitetom

Američke vlasti istražuju da li su južnokorejski proizvođači automobila Hyundai i Kia delovali dovoljno ...

Test Hyundai Ioniq 5 Ultimate

Test Hyundai Ioniq 5 Ultimate stiže kasno, pred restilizaciju modela, ali ovaj model zaslužuje ...

Honda CR-V – traži vreme da se dokaže

Honda CR-V pete generacije sa velikim zakašnjenjem stigla je do Evrope i do nas, ...

Kia vodi u Australiju!

Kia vodi u Australiju! Glavna nagrada putovanje u Australiju za 2 osobe Teniski grand ...

Lancia se (polako) ponovo rađa

Lancia se (polako) ponovo rađa i upravo je prikazan koncept koji najavljuje u kom ...