fbpx

Koenigsegg Regera je brža od Rimac Nevere

Koenigsegg Regera je brža od Rimac Nevere u ubrzanju do 400 km/h iako je predstavljena još 2015. godine

Koenigsegg Regera je brža od Rimac Nevere u ubrzanju do 400 km/h i potpunom zaustavljanju sa te brzine, iako je predstavljena još 2015. godine. To znači da pre samo mesec dana postavljeni rekordi Rimac Nevere više ne stoje kao najbolji.
Koenigsegg Regera, koji sada već spada u starije hiperautomobile, uspela je da iz mesta ubrza do 400 km/h i potpom se potpuno zaustavi za 28.81 sekundu, dok je Neveri za isti zadatak trebalo 29.94. Za švedsku marku Koenigsegg rekordi nisu ništa novo. Istim modelom Regera još 2019. godine isto ubrzanje i zaustavljanje završeni su za 31.49 sekundi, što je bilo bolje od do tada važećeg rekorda modela Koenigsegg Agera RS iz 2017. godine, a koji je bio 33.29.
Christian von Koenigsegg retorički postavlja pitanje i na njega daje odgovor: „Zbog čega postavljati rekord modelom koji se više ne proizvodi? Pa zbog toga što može, zato što je i dalje Kralj koji vlada današnjim superkonkurentnim tržištem hiperautomobila, a to je nešto što treba proslaviti novim rekordom“.
U izvesnom smislu bilo je očekivano da je Koenigsegg Regera po istom poslu postavila još nekoliko rekorda. Najbrže je serijsko vozilo u ubrzanju do 402 km/h i potpunom zaustavljanju za 29.6 sekundi. Rekordi su postavljeni na pisti aerodroma Örebro u blizini Stokholma dugoj 3.274 metara, odnosno dovoljno dugoj da V8 biturbo motor u Regeri pokaže šta može. U poređenju sa prethodnim pokušajima postavljanja rekorda, pita ima novu manje abrazivnu površinu, a na Koenigsegg Regeri bile su potpuno novi Michelin Pilot Sport Cup 2 R pneumatici.
Poslednja od planiranih 80 Regera isporučena je kupcu 2022. godine po ceni od oko 1.6 miliona evra. A da li će se von Koenigsegg zadovoljiti onim što je postigao Regerom? Sasvim sigurno neće, tim pre što se već mogu čuti najave da novi model Koenigsegg Jesko može još bolje. Uzgred Mate Rimac i von Koenigsegg dobri su prijatelji, pa ćemo pažljivo pratiti kako će se u nastavku razvijati ovo brzinsko rivalstvo.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Zavšen Dakar i za Romu

Dakar reli je završen i za Nanija Romu, koji je u prevrtanju svojim X-Raid ...

Novi salon Suzukija na Novom Beogradu

Suzuki automobili od nedavno se mogu razgledati i kupiti u novom salonu ovlašćenog uvoznika, ...

Volkswagen Touareg osvežen za 2024.

Volkswagen Touareg osvežen je za 2024. godinu i predstavljen u podmlađenom ruhu sa novim ...

Otkriven je enterijer Škode Kodiaq i Superb

Otkriven je enterijer Škode Kodiaq i Superb pred svetsku premijeru koja će uslediti uskoro ...

WRC vozači pomažu ugoroženima od požara

Iako je reli Australija otkazan zbog požara, većina WRC vozača i posada je ostala ...

Stiže osvežen Audi S3

Stiže osvežen Audi S3 koji još uvek kamufliran najavljuje više snage, drugačiji prenos i ...