fbpx

Zabrana EU za izvoz automobila ne odgovara lopovima

Zabrana EU za izvoz automobila koji nisu ispravni za vožnju može stvoriti dodatne izazove za lopove

Prošle nedelje, srpski mediji su pisali o predstojećoj zabrani izvoza neispravnih automobila izvan Evropske unije. Ova najava izazvala je zabrinutost među mnogim pojedincima, jer strahuju da bi trgovina automobilima između EU i zemalja koje nisu članice EU mogla biti zaustavljena.
Međutim, fokus na sprečavanju izvoza neispravnih vozila može rezultirati većim kvalitetom polovnih automobila u zemljama članicama EU. To, zauzvrat, može opravdati više cene zbog poboljšane pouzdanosti i sigurnosnih karakteristika.
Matas Buzelis, stručnjak za automobilsku industriju iz kompanije za podatke o vozilima carVertical, podelio je svoje uvide o ovoj zabrani i istakao da će ova promena malo otežati život lopovima.
Nove prepreka za ilegalne aktivnosti?
Odluka o zabrani kretanja neispravnih vozila izvan EU ima za cilj sprečavanje cirkulacije nesigurnih i nepouzdanih vozila. Gospodin Matas Buzelis, stručnjak iz kompanije carVertical, objašnjava da ovo novo pravilo može delovati kao regulacija koja ograničava crno tržište.
“Najvažnije je stvoriti zakonsku regulativu koja ima vrlo malo rupa. Ako se efikasno primeni, zabrana bi mogla smanjiti dostupnost takvih vozila na ilegalnom tržištu automobila. To bi moglo uticati na ponudu loše kvalitete ili neregistrovanih vozila na tržištima s visokim stopama krađe automobila,” kaže Matas Buzelis.
Zabrana izvoza neispravnih vozila mogla bi učiniti prelazak granica ukradenih vozila iz EU znatno težim. Vozila moraju ispunjavati standarde ispravnosti kako bi se izvezla. U tom slučaju, to bi moglo odbiti ili zakomplikovati proces izvoza ukradenih automobila, jer ukradena vozila često nemaju odgovarajuću dokumentaciju ili je već izmenjena.
Međutim, kriminalne mreže koje se bave izvozom ukradenih vozila ili ilegalnim tržištem automobila možda će prilagoditi svoje operacije kao odgovor na ovu zabranu. Mogu se fokusirati na alternativne izvore ili metode za sticanje i izvoz vozila, preusmeravajući svoje aktivnosti na regione s manje strožim propisima.
Cene polovnih rezervnih delova mogu porasti
Odluka Evropske unije da ne izvozi vozila na kraju svog veka uglavnom će rezultirati većom upotrebom recikliranih materijala. Na primer, 25% plastike koja se koristi za izgradnju novog vozila moraće poticati iz reciklaže, od čega će 25% morati biti reciklirano iz vozila na kraju svog veka. Međutim, što se tiče tržišta polovnih automobila, ova odluka neće ili će minimalno uticati na cene automobila.
“Pošto vlasti planiraju zaustaviti izvoz vozila na kraju svog veka na druge (ne-EU) tržišta, neizbežno će doći do povećanja dostupnosti polovnih rezervnih delova. Većina korisnika vozila i građana koji žive u zemljama koje nisu članice EU osetiće povećanje cena zbog smanjene ponude rezervnih delova”, kaže Matas Buzelis iz carVertical-a.
Ako ove zemlje prime smanjen broj neispravnih vozila, to može promeniti dostupnost i vrste vozila na njihovim tržištima. To može učiniti neke nesigurne automobile nešto skupljim za održavanje ili čak dovesti do nestašice rezervnih delova, što znači da će popravke trajati duže nego ikada ranije.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

I Daimler plaća kazne za nelegalne softvere u dizelima

Daimleru preti kazna koja možda stići i do milijardu evra zbog prevare sa emisijom ...

Uhapšen šef Force India F1 tima Vijay Mallya

Vijay Mallya direktor Formula 1 tima Force India uhapšen je u Londonu, prema zahtevu ...

Nakon 11 godina otkriven je novi Ford Ranger

Nakon dugih 11 godina otkriven je potpuno novi Ford Ranger, jedan od najpopularnijih modela ...

Razvija se sportski Hyundai N sa motorom u sredini?

Hyundai se ozbiljno dohvatio sportskih automobila. N divizija radi na sportisti sa motorom u ...

BMW Serije 3 Gran Tourismo neće dobiti naslednika

BMW je potvrdio da neće biti nove generacije Serije 3 Grand Tourismo, a odluka ...

Volkswagen Golf VIII sutra konačno i zvanično

Trebali smo ga videti još u septembru, ali VW Golf 8. generacija svoje mesto ...