fbpx

Formula 1 – Ferrari (opet) kreće ispočetka

Formula 1 – Ferrari (opet) kreće ispočetka odustajući od ovogodišnjeg bolida radeći na projektu 676

(Photo by Michael Potts / LAT Images)

Formula 1 – Ferrari (opet) kreće ispočetka odustajući od ovogodišnjeg bolida, radeći na projektu 676. Prema informacijama koje je objavila italijanska redakcija Motorsport.com, Ferrari potpuno diže ruke od konstruktivnog i aerodinamičkog koncepra ovogodišnjeg bolida, a automobil za sledeću sezonu trebao bi imati blage obrise bokova kakve ima Red Bull RB19.
U Formulu 1 prošle godine uvedena su nova pravila u konstrukcije bolida i korišćenje aerodimaičkog efekta zemlje, u cilju ujednacavanja bolida i stvaranja veće konkurencije. Međutim, jedini rezultat „gigantskog“ projekta šefova Formule 1 je da je dominaciju Mercedesa nasledio još dominantniji Red Bull. U novim pravilim, barem na početku sezone Formule 1 2022. Ferrari se dobro snašao na početku sezone, ali ono što je delovalo kao da će Charles Leclerc biti dostojan konkurent Maxu Verstappenu, isparilo je još pre kraja prve polovine sezone. U sezoni Formule 1 2023. Ferrari SF-23, koji je u međusezoni bio „najbrži bolid ikada napravljen“ prema rečima šefova, ni blizu nije najbrži i još nije osetio zadovoljstvo pobede, čak uprkos činjenice da su odustali od sopstvenog projekta bokova i prešli na „Red Bullovski“ koncept bokova, koji se u novoj aero eri Formule 1 pokazuje kao izuzetano bitan za performanse bolida, pored naravno poda vozila.

Foto: @Scuderia Ferrari Press Office

Navodno, projekat Ferrari 676, koji je ništa drugo do bolid za sledeću sezonu, krenuo je od nule. Sledeći Ferrarijev bolid biće prvi pod rukovodstvom Frederica Vasseura, a delo je glavnog aerodinamičara Diega Tondija i šefa koncepta vozila Fabia Montecchija, koji je došao na mesto Davida Sancheza.
Obzirom da se pravila za sledeću sezonu Formule 1 ne menjaju, Ferrari je (navodno) odbacio bokove sa udubljenjima, kako bi se konceptom približio super-uspešnom rešenju Adriana Newya na RB19. Navodno, sa SF-21 na Ferrari bolid za 2024. biće prebačeno samo nekoliko zavrtanja. Razlog, za iz osnove novi bolid, je činjenica da se pored aerodinamike moralo poraditi i na drugim elementima, mehanici i oslanjanju. Naravno, sa ciljem da se sedeće sezone bude najbrži. Iako sve navode treba uzeti sa rezervom, pominje se i da će novi Ferrari bolid Formule 1 biti ne samo koncepcijski blizak Red Bullu, nego će u nekim rešenjima biti i ekstremniji. Neke od delova projekta 676 Ferrari je testirao na stazi tokom slobodnih treninga na USA GP, a kada je nedavno upitan o bolidu Ferrari za sledeću godinu, Vasseur je za PlanetF1 odgovorio: „Počinjemo da imamo sve bolju ideju o situaciji, gde smo slabi, a gde smo jaki, ali informacije ću ipak zadržati za sebe. Ipak, iz trke u trku imamo jasniju sliku naše situacije“.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Aston Martin Vantage osvežen i pojačan

Aston Martin Vantage osvežen i pojačan za preko 160 KS uz veće turbo kompresore ...

Peugeot Inception Concept najavljuje budućnost

Peugeot Inception Concept najavljuje radikalan dizajn i napredne tehnologije budućih modela koje nećemo dugo ...

Formula 1 pokazala novu uličnu stazu u Džedi

Formula 1 je pokazala uličnu stazu u Džedi, koja će ugostiti Veliku nagradu Saudijske ...

Volkswagen odlučuje gde će graditi novi pogon

Volkswagen će do kraja oktobra odlučiti gde će graditi novi multibrend pogon Volkswagen Grupa ...

Osveženje za Nissan X-Trail sa novim motorima

Jedan od naprodavanijih SUV-a na svetu, dobio je značajne novine u pogonu i prenosu ...