fbpx

Formula 1 – Helmut Marko je na vratima Red Bulla?

Formula 1 – Helmut Marko je na vratima Red Bulla, a krucijalni sastanak ove nedelje će odlučiti o njegovoj sudbini

(Formula 1 // Photo by Mark Thompson/Getty Images) // SI202112120396 // Usage for editorial use only //

Formula 1 – Helmut Marko je na vratima Red Bulla, a krucijalni sastanak će odlučiti o njegovoj sudbini. Iako F1 tim Red Bull beleži spektakularne rezultate i demostrira, u Formuli 1 gotovo neviđenu, dominaciju, nije sve tako sjajno. Gotovo pa iz vedra neba su se pojavile informacije da, formalno specijalni savetnik tima, Dr Helmut Marko više nije rado viđen i da sve više njih želi da mu vidi leđa.
Sve su konkretnije informacije da najviše rukovodstvo Red Bulla želi da vidi Marka van tima, a navodno će uskoro biti održan i sastanak “na vrhu”, na kojem će se odlučivati o sudbini 80-o godišnjeg Austrijanca.
Helmut Marko je bio jedan od omiljenih članova tima suosnivača Red Bulla Dietricha Mateschitza, ali su se nakon smtri Mateschitza prošle godine promenili odnosi u timu. Oliver Mintzlaff, CEO sportskog dela Red Bulla, navodno je jedan od šefova koji želi da isključi Marka iz tima, a sve hladniji su odnosi između šefa Red Bull Formula 1 tima Christiana Hornera i Marka.
Pred glasanje na kojem bi se trebalo odlučiti da li ostaje u Red Bullu ili ne, Marko sebi nije učinio uslugu nedavnim neodmerenim i ksenofobičnim kritikama prema sopstvenom vozaču Sergiu Perezu. Iako se Marko zvanično izvinio Perezu, to nije bilo dovoljno da se stiša bura oko Markove uloge i potrebe za njegovim ostankom u timu.

(Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202310080540 // Usage for editorial use only //

Formalno, Helmut Marko je savetnik u kompaniji Red Bull GmbH, i zapravo nije zaposlen i nema ugovor sa Red Bull Formula 1 timom, što znači da nije pod upravom Hornera, ali su i šefovi u glavnoj kompaniji ostali bez strpljenja za Marka.
Prema vesti koju je napisao bivši vozač Formule 1 Luciano Burti za brazilski Globo, na sastanku koji će se održati ove nedelje biće odlučeno o o(p)stanku Marka u red Bullu. Sastanak će se održati praktično nakon najnovije tenzije između Hornera i Marka, a u vezi povećane uloge i uticaja Hornera u timu Alpha Tauri, koja do sada nije bila previše značajna. Sa druge strane, ne treba zaboraviti da saradnja Hornera i Marka traje već skoro tri decenije, i da je Marko, defacto, doveo Hornera u Red Bull.
Horner je medijima zvanično izjavio da je igrao aktivnu ulogu pri odlučivanju o sudbini Red Bullovog juniorskog tima Alpha Tauri, uključujući i angažovanje Petera Bayera na poziciju CEO-a tima i Laurenta Mekiesa na mesto šefa tima. Navodno, Horner, koji je CEO Red Bull Racinga želi da iz tima Alpha Tauri izbaci i japanskog vozača Yukia Tsunodu i pored toga što sa sobom, a od Honde, donosi 10 miliona dolara. Marko se oštro suprotstavio toj ideji uz argumente da bi otkaz Tsunosi doveo do destabilizacije odnosa sa Hondom, koja će još dve godine biti dobavljač motora za oba tima.

(Photo by Lars Baron/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202203110459 // Usage for editorial use only //

Nakon smrti Mateschitza, njegove akcije u kompaniji red Bull nasledio je njegov sin Mark Mateschitz koji uz suvlasnike TC Pharmaceuticals imaj velik uticaj na poslovanje kompanije Red Bull. A njihov stav je da im zapravo i nisu potrebna dva tima Formule 1, ali se po želji pokojnog Mateschitza odustalo od prodaje Alpha Taurija. Da li dodatni angažman Hornera oko Alpha Taurija znači da želi da rezultatski podigne tim i proda ga za veći novac nego što trenutno vredi?
Na kraju, ne treba zaboraviti da u Red Bull Formula 1 timo postoji još jedan jak igrač čiji glas bi mogao biti presudan po sudbinu Marka. Max Verstappen je trostruki šampion sveta Formule 1, a njegov talenat je otkrio i otvorio mu vrata u svet velikih upravo Helmut Marko. Teško da će Verstappen dozvoliti da Marko bude neslavno “najuren” iz Red Bulla, obzirom da su u vrlo dobrim odnosima.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mercedes-Benz će imati SUS motore na EV platformama

Mercedes-Benz najavljuje novu MMA platformu za električna vozila, ali će se na njoj nalaziti ...

Volkswagen na stuju do oblaka

Volkswagen je otkrio svog izazivača za legendarnu brdsku trku Pikes Peak, koji će čistim ...

Michael Schumacher napunio 50 godina

Sedmostruki šampion sveta Formule 1, Michael Schumacher, napunio je 50 godina, a porodica je ...

Formula 1 – Vasseur napušta Alfa Romeo

Formula 1 – Fred Vasseur napušta Alfa Romeo Formula 1 tim u januaru 2023. ...

Aston Martin se ozbiljno širi

Aston Martin se ozbiljno širi i doživljava globalnu renesansu nakon dosta godina diskutabilnih uspeha ...

Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio sada zvanično

Alfa Romeo je objavio zvanične podatke predstojećeg SUV-a, za koji tvrdi da je najbrži ...