fbpx

Rimac Nevera je najbrži automobil na svetu

Rimac Nevera je najbrži automobil na svetu u vožnju unazad, u kojoj je brža od mnogih sportista koji voze unapred

Foto: Rimac Newsroom

Rimac Nevera je najbrži automobil na svetu u vožnju unazad, u kojoj je brža od mnogih sportista koji voze unapred. Definitivno, ovo je jedan od besmislenijih rekorda koji su ikada postavljeni, ali publiciteta nikad dovoljno pa makar i ovakvim rekordom kojim je ušla i u Guinness World Records, a nadmašila prethodni rekord za skoro 100 km/h. Do sada najbrži pri vožnju unazad bio je Caterham 7 Fireblade, čije ime ukazuje da je za pogon imao agregat iz motocikla Honda Fireblade, ali i menjač. Relativno jednostavnim ubacivanjem jednog zupčanika okrenut je smer rotacije pogona i rekorderski Caterham 7 imao je svih šest stepena prenosa sekvencijalnog menjača raspoloživih za vožnju unazad i postigao 165.086 km/h. Rekord je postavljen pre više od 20 godina.

Foto: Rimac Newsroom

Zahvaljujući moćnom električnom pogonu iz četiri uljem hlađena elektromotora od preko 1 MW (1.914 KS) i 1.355 Nm obrtnog momenta iz dva elektromotora, ali i činjenici da nema menjač (tačnije ima jednostepeni, ali elektromotori ostvaruju identičnu sbagu u oba smera rotacije), Rimac Nevera je uništila dosadašnji Guinnessov rekord za vožnju u „rikverc“ distigavši 275.745 km/h. Time je Rimac Nevera brža od, na primer, mnogo hvaljenog Ford Mustanga Dark Horse, koji ima maskimalnu brzinu od 259 km/h.

Foto: Rimac Newsroom

Matija Renić, glavni inženjer programa u kompanji Bugatti Rimac, kaže da je tim postao svestan mogućnosti da Nevera postane najbrža na svetu u „rikverc“ još tokom razvoja modela. Iako aerodinamika, vozna dinamika i hlađenje nisu razvijani za takav „poduhvat“, postalo je jasno da Rimac Nevera može u „rikverc“ i preko 250 km/h. Nepoznanica je bila kako će se vozilo ponašati pri takvoj brzini.

Foto: Rimac Newsroom

Test vozač Goran Drndak, koji je postavio rekord kaže trebalo malo vremena da se navikne na veliku brzinu u vožnji unazad, ali kaže da je Nevera bila jako mirna. Drndak dodaje da se trudio da ne uznemiri automobil, da je vrlo pažljivo upravljao i vodio računa o reperima za kočenje.
Rekordna vožnja Rimac Nevere obavljena je na test poligonu Papenburg u Nemačkoj, gde su postavljena i 23 druga rekorda, uključujući ubrzanje iz mesta do 400 km/h pa do potpunog zaustavljanja za 29.84. Doduše, taj rekord je već oboren modelom Koenigsegg Regera i sada je skraćen na 28.82 sekunde.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Sivi, crni i braon automobili imaju najveću kilometražu

Sivi, crni i braon automobili imaju najveću, a crveni najmanju prosečnu kilometražu u Srbiji ...

Polestar 1 debituje na ovogodišnjem Goodwood festivalu brzine

Polestar 1 će debitovati na ovogodišnjem Goodwood festivalu brzine sledećeg meseca Polestar 1 će ...

Audi e-tron sa pet ekrana

Već tri godine Audi priča i po malo pokazuje e-tron. Sada je otkrio detalje ...

40 meseci zatvora za prevaru sa dizelom

Bivši Volkswagenov inženjer James Liang (63), osuđen je na 40 mesci zatvora zbog svoje ...

Formula 1 – Cadillac će praviti motore za Andretti

Formula 1 – Cadillac će praviti motore za Andretti F1 Tim i zvanično se ...

WRC – Elfynu Evansu pobeda u Hrvatskoj

WRC – Elfynu Evansu, vozaču fabričkog tima Toyota pripala je pobeda na Reliju Hrvatska, ...