fbpx

Formula 1 – otkriven je Ferrari SF–24

Formula 1 – otkriven je Ferrari SF–24, ali uz mnogo manje pompe i spektakla, uz vozača koji zna da odlazi iz tima

Ferrari SF-24 / Foto Scuderia Ferrari Press Office

Formula 1 – otkriven je Ferrari SF–24, ali uz mnogo manje pompe i spektakla, uz vozača koji zna da odlazi iz tima. Za razliku od prošle godine, kada je predstavljen „najbrži ikada“ Ferrari SF-23, a pred 500 zvanica na fabričkoj stazi Fiorano, ove godine priča je potpuno drugačija. Ferrari je svoj novi bolid uz nove zuto bele linije otkrio oniline prezentacijom, koja čak nije dugo ni trajala. Kao da je legendarni tim Formule 1 želeo da poruči – menja priče više rezultata.

Ferrari SF-24 / Foto Scuderia Ferrari Press Office

U osnovi, Ferrari SF-24 je bolid koji je nastao pod dirigentskom palicom Freda Vasseura, koji kaže da je 95% bolida novo, ali ne tvrdi da je bolid revolucionaran. A dobro je poznato da je polovinom prošle sezone Formule 1, koja je timu donela samo jednu pobedu i treće mesto u generalnom plasmanu sa 454 poena manje od pobednika, Ferrari saopštio da zna šta nevalja sa SF-23. Vasseur kao da se već sada ograđuje porukama da se bolid unapređuje za 0,1 ili 0,2%, za desetinku ili dve. Ruku na srce, u Formuli 1 je tako odavno, pa se nađu te dve desetinke, a pokazalo se i mnogo više. Ono što je za sada evidentno, Ferrari SF-24 ima istu kombinaciju oslanjanja sa prednjim potisnim i zadnjim vučnim polugama, kakva je bila i prošle godine. Tim već sada kaže da se, barem prema simulacijama, SF-24 ponaša znatno drugačije od SF-23.

Ferrari SF-24 / Foto Scuderia Ferrari Press Office

A ove sezone Ferrari tim Formule 1 ima situaciju koju je već imao i to nedavno. Celu sezonu Carlos Sainz će voziti sa saznanjem da mora da ode iz tima. A to može da znači (ugrubo) dve stvari – obzirom da nema šta da izgubi da da sve od sebe i bori se samo za sebe, ili da bude potpuno nezainteresovan za tim koji napušta, a ni do sada se nije pokazao kao preterano poslušan timski igrač. Sa druge strane, Ferrari će se u sezoni Formule 1 2024 boriti sa saznanjem da će od naredne sezone u svojim redovima imati verovatno najpoželjnijeg vozača na gridu – Lewisa Hamiltona.

Ferrari SF-24 / Foto Scuderia Ferrari Press Office

Na sve to dolazi i status Charlesa Leclerca. Nakon sedam sezona još uvek je (samo) dečko koji obećava, iako važi za najbržeg vozača na jednom krugu. Od sledeće godine Leclerc će imati mega zvezdu sa druge strane garaže, koja može i ne mora blistati u novom bolidu nakon 11 godina u Mercedesovim automobilima.
Sve skupa, pred Scuderiom Ferrari je jedna izazovna godina, koja preti da bude složena, ali ko je šta napravio i kako se pripremio za sezonu Formule 1 2024. pokazaće rezultati a ne očekivanja i spekulacije u medijima.
Nakon prvih par krugova koje je u Ferrariju SF-24 napravio na stazi Fiorano, Leclerc je rekao: “Sećam se da prošle godine nakon prvih par krugova uopšte nisam bio srećan sa SF-23, bio je vrlo, vrlo težak za upravljanje. SF-24 je mnogo zdraviji i bolje ukomponovan”. U međuvremenu, Leclerc je i priznao sa celim projektom dovođenja Hamiltona u Ferrari pre nego što je potpisao novi višegodišnji ugovor. “Takvi ugovori i transferi se ne događaju preko noći. Znao sam da Hamilton dolazi pre nego što sam ja potpisao ugovor, ali iz poštovanja prema timskom kolegi Carlosu Sainzu, ne želim više da komentarišem”, kaže Leclerc.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Alfa Romeo Tonale će (još malo) da pričeka

Alfa Romeu se baš ne da svoje ljubitelje obraduje novim modelom – Tonale će ...

Cupra slavi četvrti rođendan i najavljuje planove

Cupra je proslavila četvrtu godišnjicu, predstavila dva nova modela u jedinstvenom segmentu i Metahype ...

Ferrari uvodi drugu smenu u proizvodnji

Ferrari planira da uvede drugu radnu smenu u proizvodnji, zahvaljujući velikom porastu porudžbina.  Ferrari ...

Franciscus van Meel je novi šef BMW M odseka

Nakon četiri godine, aktuelni šef BMW M odseka će odstupiti sa pozicije, dok na ...

Prve zvanične fotografije novog Citroena C4

O novom Citroenu C4 više će se znati 30. juna, ali proizvođač je već ...