fbpx

Cupra Born VZ predstavljena je sa svojih 327 KS

Cupra Born VZ predstavljena je sa svojih 327 KS i još dosta toga što je čini pravim hot hatchom u duhu španske vatrenosti

Cupra Born VZ

Cupra Born VZ predstavljena je sa svojih 327 KS i još dosta toga što je čini pravim hot hatchom u duhu španske vatrenosti. Iako smo malo pričekali na novitet pod markom Cupra, stigao je i to dostojanstveno. Cupra born je kompaktni hatchback, ali kada se doda oznaka Cubra Born VZ stvari se iz osnove menjaju. Slova VZ (koja potiču od španske reči Veloz, odnosno brz) kod marke Cupra mnogo znače, kao što smo se uverili testirajući Cupru Formentor VZ. Sada stiže i prvi električni Cupra hot hatch.

Cupra Born VZ

Cupra Born VZ jeste manja ali podjednako vatrena. Verovali ili ne ovaj model ima pogon na zadnjoj osovini, od samo jednog elektromotora i to sa, ni manje ni više, nego 327 KS, koji zvuče još impresivnije kada se doda da ostvaruje 545 Nm maksimalnog obrtnog momenta i to od praktično prvog obrtaja motora. Cupra Born VZ je znatno snažnija od do sada najjačeg Borna i to za 95 KS.

Cupra Born VZ

U skladu sa više snage, performanse Cupre Born VZ su adekvatne. Do 100 km/h stiže za 5.7 sekundi, odnosno za sekundu brže nego do sada, a maksimnalna brzina je povećana na 200 km/h.
Nije povećanje snage modela Cupra Born VZ novina. Vatreni hatchback dobija točkove od kovanog aluminijuma od čak 20”, na kojima su serijski ugrađeni sportski pneumatici. Povećan je kapacitet baterije koji je sada 79 kWh, što bi (za sada prema proceni) trebalo doneti autonomiju do 570 kilometara. Gotovo da se podrazumeva da je Cupra Born VZ dobila tvrđu postavku ogibljenja i direktinije upravljanje kao i jači kočioni sistem.

Cupra Born VZ

Barem na prvim zvaničnim fotografijama, duboka sportska sedišta deluju spektakularno, iako smo ig već mogli videti u Formentoru VZ5 sa petocilindrašem iz Audija. Pored sedišta Cupra Born VZ dobija i veći višenamenski ekran dijagonale 12.9”, koji je, kao i kod ostalih modela VW grupe sada dobio osvetljene komande klimatizacije u svom donjem delu. Potpuna novina je u ponudi zabave.

Cupra Born VZ

Naime, uz doplatu sa spiska opcionala kupac može doći od audio sistema sa 10 zvučnika, sa 425W, a koji je razvio Sennheiser, a koji bi definitivno voleli čuti.
U električnom hot hatch segmentu polako počinju da se okupljaju modeli. Cupra Born VZ stiže u trećem kvaratlu ove godine, a do kraja 2024. trebali bi zvanično upoznati i VW ID.3 GTX. Alpine A290 priključiće im se uskoro, a svi zajedno pokušace da pariraju snažnom i znatno jeftinijem model MG4 XPower

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Rimac planira novi model

Kompanija Rimac Automobili, pri kraju je zatvaranja finansijske konstrukcije uz koju će tržištu ponuditi ...

Mercedes B Klase – poslednji Mohikanac u kompaktnom MPV-u?

Od 2005. Mercedes-Benz u svojoj ponudi ima B Klasu. Solidna prodaja još uvek opravdava ...

Continental razvio 3D digitalnu instrument tablu

Continental je razvio novu generaciju 3D digitalne instrument table koja će stići u serijskim ...

Novi Range Rover Evoque službeno predstavljen

Novi Range Rover Evoque je prikazan i nije neko iznenađenje da izgleda kao “baby” ...

Audi e-tron sa pet ekrana

Već tri godine Audi priča i po malo pokazuje e-tron. Sada je otkrio detalje ...

Novi Nissan Juke, veći sa više tehnologije

Kada se pojavo, Nissan Juke je podelio mišljenja, a nova generacija, devet godina kasnije, ...