fbpx

Formula 1 – Adrian Newey odlazi iz tima Red Bull

Formula 1 – Adrian Newey odlazi iz tima Red Bull u prvom kvartalu 2025. godine, zvanično je objavio tim

Formula 1 / Adrian Newey // Foto Thomas Butler / Red Bull Content Pool // SI202005150130 // Usage for editorial use only //

Formula 1 – Adrian Newey odlazi iz tima Red Bull u prvom kvartalu 2025. godine, zvanično je objavio tim. Nakon mnogo spekulacija i nagađanja ispostavilo se da je bilo vatre u dimu oko odlaska legendarnog dizajnera bolida Formule 1.
Red Bul je zvanično onjavio da će Adrijan Newey napustiti tim, a cenjeni dizajner Formule 1 odlazi posle skoro 20 godina u Milton Kejnsu. Newey se pridružio Red Bullu uoči njihove druge F1 sezone 2006. godine i bio je ključan u uspehu tima tokom godina, pomažući da se Red Bull Formula 1 projekat od igrača na sredini terena i strelaca pretvori u prave pobednike Velikih Nagrada i svetske šampione.  Red Bul je do sada osvojio šest konstruktorskih i sedam vozačkih titula – između Sebastijana Fetela i Maksa Verstapena – sa automobilima koje je dizajnirao Newey, a trenutno su na putu da ponovo dođu do dvostruke krune u sezoni Formule 1 2024. godine. Međutim, sada je potvrđeno u pripremama za Veliku nagradu Majamija da će Newy napustiti svoju funkciju glavnog tehničkog direktora u prvom kvartalu 2025. godine. Za sada nema informacija da li će i pod kojim uslovima preći u drugi tim, ili se jednostavno posvetiti drugim projektima. Naravno, već postoje spekulacije. Navodno, Fred Vasseur, šef tima Ferrari je odložio svoj odlazak u Majami, kako bi se u Londonu sreo sa uskoro bivšim tehničkim tirektorom Red Bulla.

Formula 1 / Red Bull // (Photo by Lars Baron/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202404200239 // Usage for editorial use only //

Zanimljivo je i da tim najavljuje da će Newey na svojoj poziciji biti do početka sledeće godine, što bi trebalo značiti i da će raditi na bolidu Red Bull za sezonu 2025. Naravno, u Formuli 1 je sve moguće, a pogotovo ono što se najviše negira, pa ne treba isključiti mogućnost da Neweya vidimo u novom “dresu”. Prema najnovijim informacijama, Red Bull će nakon 19 godina saradnje biti “blag” prema dizajneru i osloboditi ga brže nego što se očekivalo, u slučaju da odluči da ostane u Formuli 1. Newey će prisustvovati samo određenim trkama u toku sezone, i smatra se da je njegovo “baštovansko odsustvo” praktično već započelo, iako će prisustvovati trci u Americi. Pored toga, očekuje se da Newey završi rad na RB17, projektu prvog hipersportskog automobila pod markom Red Bull, koji bi trebao da bude lansiran 2025. godine. Praktično, na proleće 2025. Newy će biti slobodan agent, što znači da bi nekoliko meseci mogao da učestvuje u pripremama nečijeg bolida po novim pravilima za 2026. godinu. Martin Brundle je rekao da evidentno Red Bull nije želeo da zadržava Neweya na mestu na kojem on ne želi da bude. Sa druge strane, Horner je pre nekog vremena rekao da tim Formule 1 nije tim jednog čoveka, nego stotina članova tima.
„Lično, takođe bih želeo da se zahvalim akcionarima, pokojnom Dietrichu Mateschitzu, Marku Mateschitzu i Chalerm Yoovidhya na njihovoj nepokolebljivoj podršci tokom mog boravka u Red Bullu, i Christianu, koji je bio ne samo moj poslovni partner, već i porodični prijatelj. Takođe, hvala Mintzlaffu na njegovom upravljanju i Eddieu Jordanu, mom bliskom prijatelju i menadžeru”, napisao je Newey u svom ličnom saopštenju.

Oyster 885, koji je bio u vlasništvu Eddiea Jordana, a prodat je aktuelnom CEO-u Oyster Yachts // Foto Oysteryachts.com

Newey je odnedavno vlasnik super luksuzne jedilice Oyster 885, duge preko 27 metara, kojom planira da se otisne na put oko sveta, a koju u sradanji sa brodogradilištem priprema prema svojim željama. Iako yahta košta oko pet miliona dolara, to Britancu nije prevelik trošak, obzirom da mu je godišnja plata u timu Red Bull 10 miliona dolara godinama unazad.
Na današnji dan, pre 30 godina, legendarni Ayrton Senna je poginuo u Imoli, u bolidu Williams FW16, koji je dizajnirao upravo Newey.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Šefu VW-a, Matiasu Mileru plata od 12 miliona evra

Izvršni direktor Volkswagena, Matias Miler, je prošle godine zaradio 40% više nego 2016., tačnije, ...

Nije Jeep nego Mahindra ali je vrlo privlačan

Za sve one koji su zaboravili, Mahindra ima pravo da proizvodi Jeep Wrangler, a ...

Od Kadetta do električne Corse

Šeta generacija Opel Corse je spremna, a sve je počelo, zapravo, Kadettom Sve je ...

CEO Lotusa dao ostavku i prešao u JD Classics

CEO Lotusa, Jea-Marc Gales je napustio britanskog proizvođača sportskih automobila kako bi se pridružio ...

Cupra je započela serijsku proizvodnju modela Born

CUPRA zvanično počinje serijsku proizvodnju prvog potpuno električnog automobila CUPRA Born u fabrici Zwickau ...