fbpx

Ford F-150 Raptor debitovao u svojoj trećoj generaciji

Ford je predstavio treću generaciju modela F-150 Raptor za koji tvrdi da je ne samo najsposobniji, već i najpovezaniji Raptor do sada

Foto: Ford

Od svog lansiranja 2010. godine, Ford F-150 Raptor predstavlja vrlo sposobnu off-road mašinu inspirisanu trkačkim pickupovima iz Baja 1000 i ostalih pustinjskih trka. Treća generacija nastavlja stopama svojih prethodnika i donosi još bolje terenske sposobnosti zahvaljujući novom zadnjem oslanjanju sa spiralnim oprugama, koje omogućava veće hodove, novoj ojačanoj šasiji, kao i opcionim točkovima prečnika 37 inča.

Foto: Ford

Šasija novog osnovnog Forda F-150 je ojačana kako bi trpela off-road putovanja pri velikim brzinama. Napred se koriste ojačani koševi i niža pozicija prednje osovine, a zadnji deo je dobio ojačane nosače dizagonalnih veza osovine, poprečni stabilizator i priključak za kuku specifičan za Raptora. Postavka sa dugačkim spiralnim oprugama i produženim vezama zadnje osovine Raptoru omogućava 38 cm hoda u zadnjem oslanjanju.

Foto: Ford

Prednje oslanjanje sada ima 35.5 cm hoda zahvaljujući novim komponentama među kojima su i nova oscilujuća ramena. Na spisku opreme će se naći FOX aktivni amotrizeri sa mogućnošću prilagođavanja do 500 puta u sekundi, s tim da će ova opcija skratiti hod oslanjanja za 25 mm. 

Foto: Ford

Svi koji se opredele za opcione 37 inčne točkove će moći da uživaju u dodatnih 30 mm klirensa, povećanom prilaznom uglu za 2.3 stepena na 33.1 stepeni i unapređenom odlaznom uglu za 2.2 stepena na 25.1. Ispod poklopca motora novog F-150 Raptor nalazi se 3.5 litarski twin turbo V6 čija snaga još nije otkrivena. Očekuje se da će biti malo veća nego kod prošle generacije koja je dolazila sa 450 KS i 691 Nm ortnog momenta.

Foto: Ford

Dodatno, Ford je potvrdio da će biti i Raptor R sa V8 motorom, čije specifikacije su i dalje tajna. U svakom slučaju, snaga se prenosi na podlogu preko sva četiri točka putem desetostepenog automatskog menjača. Deo osnovne opreme je i reduktor prenosa. Prednja i zadnja elektronska blokada takođe dolazi u osnovnoj opremi, dok se mehanički limited slip diferencijal tipa Torsen može doplatiti. Nosivost Raptora je povećana za oko 80 kg na 635 kg, a vlasnici će biti zadovoljni činjenicom da novi Raptor može da povuče i 80 kg više za sobom, onosno 3,7 tona.

Foto: Ford

Vozači će imati izbor između sedam različitih postavki vožnje: Slippery, Tow/Haul, Sport, Normal, Off-Road, Baja i Rock Crawl. Svaka postavka će drugačije podešavati tvrdoću amortizera, odziv na gas, tačke promene stepena prenosa, ponašanje centralnog razdelnika, kontrolu stabilnosti i zvuk iz izduvnog sistema, kao i grafiku digitalne instrument table.

Foto: Ford

Ford F-150 korsiti aluminijumsku karoseriju i spoljne oplate pa ni Raptor nije izuzetak, Ali ono što se sa Raptorom dobija jesu blatobrani prošireni za 15 cm. Neka od dizajnerski funkcionalnih rešenja inspirisana su F22 Raptor avionom i uključuju odvodnik toplote na poklopcu motora, bočne otvore na blatobranima i jednu od dve dostupne grafike.

Foto: Ford

U kabini novi F-150 Raptor sada ima Sync 4 infotejment sistem sa 12.0 inčnim ekranom osetljivim na dodir, 12 inčnu digitalnu instrument tablu, opciona Recaro sedišta, trim od aluminijuma, tj. ugljeničnih vlakana uz doplatu. Novi Ford F-150 Raptor u salone stiže već na leto, kada očekujemo i zvaničan cenovnik.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Honda Civic 11. generacije stiže u Evropu

Potpuno novi model Honda Civic 11. generacije sa e:HEV pogonom stiže i do evropskih ...

Bolje motorno ulje – više “konja”

Postoje vozači koji vode računa o kvalitetu i starosti ulja u njihovim automobilima, ali ...

Volge (zamalo) na platformama Škode?

Volge (zamalo) na platformama Škode, odnosno tehnologiji Volkswagen Grupe, senzacionalna je vest koju je ...

Cosworth V12 za Valkyrie se vrti do 11.000 o/min

Aston Martin je otkrio prve detalje o pogonskoj jedinici Valkyrie. V12 ima 1.000 KS ...

Transferi kao u fudbalu

Nije tajna da su transferi visoko pozicioniranih menadžera često stresni za kompanije, a isto ...

Seat Tarraco i Cupra Ateca prvi put u Srbiji

Na ovogodišnjem sajmu automobila Seat predstavlja kompletnu gamu svojih SUV urbanih vozila Po prvi ...