fbpx

Formula 1 – Haas sada tuži Steinera

Formula 1 – Haas sada tuži Steinera, nakon što je bivši šef tima tužio svoje bivše dugogodišnje poslodavce

Formula 1 / Haas (Photo by Zak Mauger / LAT Images)

Formula 1 – Hass sada tuži Steinera, nakon što je bivši šef tima tužio svoje bivše poslodavce. Nastavlja se ogorčeni razvod između Guentera Steinera i tima Haas, pošto američka kompanija sada tuži bivšeg šefa tima. Nedavno se ispostavilo da je Steinera izveo tim Haas na sud u Severnoj Karolini zbog neplaćanja provizija za koje veruje da mu duguje, a Haasov odgovor je bio da pokrene sopstveni sudski postupak protiv bivšeg šefa tima.
Guenter Steiner se suočava sa tužbom tima Haas, čiji je bio šef tima za istoimeni tima u vlasništvu Gene Haasa od njihovog dolaska u Formulu 1 2016. i decembra 2023, kada razišao se sa američkim timom tokom zime, pošto su dve strane odlučile da ne nastave da rade zajedno. Razlog za prekid saradnje nastao je zbog suštinskog neslaganja oko pravca kojim bi tim trebalo da ide, a Steinera je zamenio Ayao Komatsu u ulozi šefa tima. Osim što je jasno stavio do znanja da se on i Has nisu složili oko toga kako da odvedu tim napred, Steiner nikada nije negativno komentarisao svoje iskustvo, zamenu ili godine rada sa timom. Međutim, mesecima kasnije, ispostavilo se da je Štajner izveo Haasa na sud za novac za koji veruje da mu duguje, iako tačni iznosi nisu poznati.

Formula 1 / Haas / Guenther Steiner / (Photo by Andy Hone / LAT Images)

Samo nekoliko dana nakon što je ovo postalo javno, razvod je postao još žestokiji jer je Haas odgovorio podnošenjem tužbe u Kaliforniji zbog problema sa zaštitnim znakom a u vezi sa njegovom knjigom “Surviving to Drive”. 3. maja podneta žalba je podneta protiv Steinera i Ten Speed Press-a, dela poznate izdavačke kuće Penguin Random House LLC,  izdavača njegove knjige, a slučaj je podnet u Centralnom okrugu Kalifornije. Haas-ov argument je da su Steiner i Ten Speed Press nezakonito koristili i prikazivali logotipe i grafiku Haas Automation, kao i Haas Automation grafičke standarde, za ličnu korist i nezakonitu dobit i da nisu dobili dozvolu ili saglasnost za to od Haas LLC.

Dmotion.rs preporučuje – Dali je Steiner želeo da unovči svoju popularnost?

Zastupljen od strane advokata Marine Lang, Haasove tvrdnje kažu da je …„2023. godine, bez dozvole ili pristanka Haas Automation-a, Steiner kao autor, plasirao, promovisao, prodavao, distribuirao i profitirao od publikacije pod nazivom „Surviving to Drive“ („Optuženi proizvod ”), koji je nezakonito koristio i prikazivao zaštitni znak Haas, i nastavlja da koristi i prikazuje, žigove Haas Automation i Haas Automation Trade Dress za Steinerovu ličnu finansijsku dobit i nezakonitu dobit. Haas Automation nikada nije pristao na Štajnerovu upotrebu zaštitnih znakova Haas Automation ili Haas Automation Trade Dress-a na optuženom proizvodu”.

(Photo by Mark Sutton / LAT Images / Pirelli Newsroom)

Sudski dokumenti tvrde da Štajner nije preduzeo ništa da popravi situaciju kada je obavešten da bi se mogao naći na sudu. „Haas Automation je dao obaveštenje Steineru pre tužbe, ali do danas nije preduzeo nikakve radnje da prekine ili ublaži svoje kršenje prava, zbog čega je neophodna trenutna tužba“, navode pravni zastupnici. „Steiner prodaje i promoviše optuženi proizvod u različitim medijima, uključujući – bez ograničenja – štampane i digitalne, kršeći ekskluzivna prava intelektualne svojine kompanije Haas Automation. „Informacije dostupne na internetu ukazuju da je od januara 2024. optuženi proizvod premašio prodaju od najmanje 150.000 jedinica i ostvario prihod od najmanje 4.500.000 dolara. Haas od Štajnera traži odštetu zbog korišćenja njihovih slika i zaštitnih znakova i zatražio je suđenje od strane porote u vezi sa tim slučajem – tvrdeći da je sa nekoliko saveznih zaštitnih znakova za CNC mašinsku obradu i aktivnosti u motosportu, njihova upotreba u knjizi nezakonita. Ako stvar dođe na sud, argument će se verovatno svesti na to da li se upotreba slika od strane Steinera i Ten Pressa može smatrati poštenom upotrebom.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Novi Audi A6 zvanično pokazan

Audi je otkrio novu, petu generaciju modela A6 koju će zvanično pokazati na auto ...

Bugatti napravio prvu 3D štampanu kočionu čeljust

Bugatti je daleko od prvog proizvođača automobila koji eksperimentiše sa 3D štampom, ali zato ...

Corvette stiže u julu – definitivno

Jedan od najmanje komercijalnih, ali i najviše očekivanih automobila na svetu, stiže u julu, ...

Završena proizvodnja Lamborghini Aventadora

Završena je proizvodnja Lamborghini Aventadora po drugi put, ali ovaj put zauvek, do dolaska ...

Mercedes otkrio novu GLE Klasu

Mercedes je otkrio potpuno novo, veće i aerodinamičnije izdanje GLE Klase, svog najprodavanijeg SUV-a ...

Koji automobili su najpouzdaniji po ADAC-u

Nemački ADAC je tokom prošle godine imao čak 3.7 miliona pomoći na putu, što ...