fbpx

Nova Toyota Yaris će zapravo biti Mazda 2?

Toyota i Mazda sarađuju odavno, a prošle godine su ušli i u međusobne vlasničke strukture. Da li je vest o mogućem zajedničkom modelu preterano maštovita?

Gigant Toyota i znatno manja Mazda sarađuju odavno, a prošle godine su ojačali saradnju međusobnim deljenjem čak i vlasničke strukture i zajedničkim projektima električnih vozila i razvojem autonomnih vozila. Najnovije vesti kažu da bi ove dve kompanije mogle krenuti u još jedan zajednički projekat, koj bi nas sa mogao podosta ticati. Poznato je da razvoj automobila B segmenta košta mnogo, ali i da je povraćaj investicija veoma dug zbog niske cene ovih malih gradskih automobila. Prema informaciji koju je objavo Car&Driver, naredna generacija Toyote Yaris, koja bi trebala stići 2020. mogla bi biti zapravo Mazda 2 sa amblemom Toyote. Šta više, ovo čak i ne bi bilo prvi put da se radi “ribrending”, obzirom da je model Toyota Yaris Sedan, koja se prodaje u SAD, zapravo Mazda 2, koja se proizvodi u Meksiku.

Foto: Mazda

Toyota inače ove godine prestaje da nudi Yaris hatchback u Americi, ali nastavlja da prodaje upravo pomenutu sedan verziju. Takođe, iz Toyote je potvrđeno da se za 2020. sprema nešto novo, i da će biti prikazano na NY Autoshowu.
Trenutno, Yaris hatchback i Yaris Sedan, nemaju nikakve međusobne veze. Yaris kojeg mi znamo u Evropi proizvodi se u Francuskoj od 2013. Mazda 2 nije mnogo mlađa, i lansirana je 2014. To znači da oba modela polako zalaze u godine, i da im je ozbiljno unapređenje sve potrebnije, iako su daleko od toga da su zastareli.
Prema navedenom, uopšte nije nelogično da dođe do ovakve saradnje, koja bi svoj dalji razvoj mogla imati i u Mazdi 2 sa hibridnim pogonom, ili čak drugim pogonskim opcijama u ostalim modelima. Toyota ima ogromno iskustvo u hibridnom pogonu, dok Mazda ovde kaska daleko iza. Očigledno, odgovor nećemo dugo čekati, možda samo do proleća i salona u Njujorku.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Vraćaju se dugmići u automobile

Vraćaju se dugmići u automobile kao komande za osnovne i najviše korišćene funkcije u ...

Debitovao Abarth 500e sa 155 KS

Debitovao je Abarth 500e, električni hot hatch sa 155 KS i veštačkim zvukom motora ...

Formula 1 – pol pozicija na Spa Leclercu

Formula 1 – pobednik kvalifikacija na stazi Spa Francorchamps je Max Verstappen, ali zbog ...

Fordova reli legenda, Escort, napunila 50 godina

Vrlo mali broj automobila je došao do legendarnog statusa zahvaljujući svojim uspesima na reliju, ...

Grand Motors proslavlja 120 godina Forda

Grand Motors proslavlja 120 godina Forda uz prisustvo dva modela koja su obeležila istoriju ...

Formula 1 – Red Bull otkrio svoj bolid za 2022.

Formula 1 timovi su nastavili sa otkrivanjem bolida koji se po novim pravilima pripremaju ...