fbpx

Novi Land Rover Defender zvanično predstavljen

Land Rover je na Salonu automobila u Frankfurtu zvanično predstavio novi Defender

Foto: LR

Novi Land Rover Defender baziran je na evoluciji D7 platforme koja se može u modelima Discovery i Range Rover Sport. Imenovana D7x, platforma je razvijena da se suprotstavi surovim uslovima kroz koje Defender često prolazi. Zahvaljujući konstrukciji izrađenoj od aluminijuma, najlakša varijanta Defendera teška je 2.185 kg.

Foto: LR

Tokom razvoja Defendera, Land Rover je testirao novi SUV u vrelim i prašnjavim uslovima pustinje Bliskog istoka tokom leta, kao i u uslovima ekstremne hladnoće Polarnog kruga tokom zime. U poređenju sa svojim prethodnikom, novi Defender karakteriše nezavisno oslanjanje kako napred, tako i pozadi. Ovo bi trebalo da znači mnogo veći komfor na uređenim putevima.

Foto: LR

Dve veličine Defendera će biti dostupne za početak prodaje: trovratna varijanta sa kratkim međuosovinskim rastojanjem pod oznakom Defender 90, i duža petovratna verzija pod oznakom Defender 110. Defender 130 sa produženim međuosovinskim rastojanjem i do osam sedišta se očekuje krajem sledeće godine. Ipak, porodice sa puno članova ne moraju da čekaju lansiranje Defendera 130, jer Defender 90 može da se poruči da šest sedišta, a Defender 110 sa 5+2 sedišta.

Foto: LR

Novi Defender će biti dostupan sa dva turbodizel motora, od kojih je jedan 2.0 litarska jedinica sa 237 KS i 430 Nm obrtnog momenta. Od benzinaca će moći da se bira između 2.0 litarskog turbo četvorocilindraša sa 296 KS i 400 Nm i 3.0 litarskog rednog šestocilindraša u kombinaciji sa elektromotorom i litijum jonskom baterijom ukupne snage od oko 400 KS. Svaki agregat je povezan sa osmostepenim automatskim menjačem koji šalje snagu na sva četiri točka. Radi boljih off-road sposobnosti, Defender nudi oko 20 mm veći klirens od tla u poređenju sa ostalim Land Rover SUV modelima, te iznosi 29 cm.

Foto: LR

Land Rover Defender takođe dolazi sa novom prilagodljivom verzijom Terrain Response vozačke asistencije tokom off-roadinga, za koju proizvođač tvrdi da omogućava vozačima da fino podese sistem kako bi bio prilagođen terenu i uslovima na putu.

Foto: LR

Ono gde se novi Defender jako razlikuje od prethodnika jeste enterijer koji karakteriše poslednja verzija LR infotejment tehnologije. Uz 10 inčni infotejment ekran, vlasnici Defendera će moći da uživaju u 12.3 inčnoj digitalnoj instrument tabli, mnoštvu elektronskih asistencija, kao i head-up displeju.

Foto: LR

Land Rover Defender će se proizvoditi u fabrici u gradu Nitra u Slovačkoj, a ne u Defenderovom tradicionalnom domu u Velikoj Britaniji.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Rešenje do septembra ili bankrot za salon u Ženevi

Ako se do septembra ne nađe rešenje, organizatoru salona automobila u Ženevi preti bankrot ...

Mini Aceman Concept EV najavljuje budućnost

Mini Aceman Concept EV je upravo to što piše – koncept modela koji će ...

Polako se otkriva novi Mercedes S Klase

Mercedes-Benz lansira komunikaciju povodom nove S-Klase preko digitalnih specijala na Mercedes me media platformi ...

Rimac Grupa bogatija za 500 miliona evra

Rimac Grupa je od svojih investitora prikupila novih 500 miliona evra na putu ka ...

1,7 milona evra za Harley Davidson

Za automobil nije neki problem potrošiti milion evra, ali za motocikl… Harley Davidson, kojem ...