Volkswagen ID.3 konačno bez kamuflaže

Kažu da je sa današnjim danom počela nova istorija za VW, kao sa Bubom 1938. – predstavljen je prvi električni Volkswagen

Foto: Volkswagen

Predstavljanjem ID.3 na salonu u Frankfurtu, svog prvog potpuno električnog automobila, Volkswagen veruje da je otvorio prvo poglavlje svoje nove istorije, kao što je 1938. to uradila Buba. Da li će biti baš tako videćemo, ali da je VW krenuo putem koji još nije utaban, to je sigurno tačno.

Foto: Volkswagen

Svakako, 30.000 porudžbina iz predprodaje koje već ima ID.3 a da ga niko nije ni video, daje pravo na optimizam. Šta više, koliki je ulog, ali i očekivanje od ID.3 najbolje govori podatak da je premijera Golfa VIII žrtvovana u korist prvog električnog VW-a.

Foto: Volkswagen

U svakom slučaju, iz najavljeni modifikovani logo kompanije, koji je zapravo maksimalno pojednostavljen i dvodimenzionalan za razliku od dosadašnjeg, u salone stiže kompaktni hatchback sa petora vrata, prvi na novoj MEB modularnoj, potpuno električnoj, platformi. VW ID.3 može se pohvaliti koeficijentom čeonog otpora od 0.267, ali i masom od 1.719 kilograma.

Obzirom da je platforma namenski projektovana za elektro pogon, baterija smeštena u pod vozila čini integrisanu celinu sa elektromotorom koji pokreće zadnje točkove, što je omogućilo uštedu u prostoru, a u prednjem delu oslobodilo prostor za kompresor klima uređaja, upravljački mehanizam i ostale agregate.

Foto: Volkswagen

Kupcima će ID.3 biti ponuđen sa baterijama od 45 kWh ili 58 kWh, odnosno autonomijom od 330 ili 420 kilometara, merenom po WLTP ciklusu, a najskuplja verzija moći će da se kupi sa paketom baterija od 77 kWh i autonomijom od 550 kilometara. Na brzom punjaču od 100 kW, za 30 minuta će moći da se obezbedi oko 290 kilometara vožnje.
Na kraju, ID.3 zapravo obećava sasvim zabavnu vožnju. Motor na zadnjoj osovini ima vrlo pristojnih i obećavajućih 150 kW (204 KS), i obrtni moment od 310 Nm kroz ceo raspon obrtaja. Fabrika nije navela brojke ubrzanja, ali znamo da je maksimalna brzina elektronski ograničena na 160 km/h.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Elektropunjači za vozila u Srbiji

Centar za energetsku efikasnost i održivi razvoj (CEEFOR) prva je kompanija u Srbiji koja ...

Hyundai testira novi i30 TCR u Španiji

Hyundai Motorsport je započeo testiranje sledeće generacije i30 TCR, novog trkačkog automobila, stvorenog da ...

Konačno stigla C8 generacija Chevrolet Corvette

Vizija “Oca Corvette”, Zore Arkusa-Duntova, ostvarila se juče nakon 62. godine kada je u ...

Focusiran na performanse

Fordov najekstremniji hot hatch Focus RS  dobio je Edition verziju sa značajnim mehaničkim unapređenjem ...

Pobeda Ferrarija na “gostovanju” u Slverstoneu

Ako je Formula 1 britanski sport, kako ga po nekada definišu, Ferrari je odneo ...

XF Sportbrake – BMW eliminator

Jaguar je predstavio novi XF Sportbrake, karavan koji je značajno uperio prst u BMW ...