fbpx

Vinales ignorisao preporuku Bremba

Maverick Vinales ostao je bez kočnica na svojoj Yamahi, spasao glavu pa naišao na kritike od Bremba i kolega koje je ugrozio

Foto: Yamaha MotoGP

Maverick Vinales, fabrički vozač MotoGP tima Yamaha, spekrakularnim skokom pri preko 200 km/h sa motocikla koji je ostao bez kočnica, spasao je glavu, ali i naišao na brojne kritike nakon trke u Austriji. Ispostavlja se da je Vinales dobrim delom sam kriv za otkazivanje Brembo kočnica na Yamahi YZR-M1.
Zbog konfiguracije staze sa malo krivina i izrazito snažnim kočenjima, velik broj vozača imao je problem sa pregrevanjem kočnica tokom prve trke. Kako bi prevazišao ovaj problem, Brembo je na stazu Red Bull Ring doneo novi materijal, i preporučio svim timovima da ga koristi u drugoj trci na istoj stazi.

Foto: Yamaha MotoGP

Od četiri vozača na Yamahama, Rossi, Morbidelli i Quartararo su prihvatili preporuku Bremba, ali Vinales nije. Španac je utvrdio da sa novim materijalom nema dobar osećaj, i odlučio da koristi diskove i kočione pločice koje dobro poznaje. Iako su koristili nove kočnice, svi vozači Yamahe su imali problema sa pregrevanjem na Red Bull Ringu, ali je najgore prošao Vinales. Kaže da je već od četvrtog kruga osetio da mu kočnice “blede”, da bi u 17. krugu potpuno ostao bez prednje kočnice na kočenju nakon startno ciljnog pravca. Da bi se spasao, skočio je sa motocikla pri preko 200 km/h, on prošao bez povreda, ali sa potpuno uništenim motociklom.

Foto: Yamaha MotoGP

Kada se stišalo zadovoljstvo zbog srećnog epiloga incidenta, analiza uzroka incidenta donela je sasvim drugačije svetlo. Brembo je svim timovima uputio e-mail u kojem izjavljuje da se ne smatra odgovornim za probleme koje su nastali ignorisanjem preporuke da se u Austriji koristi novi materijal. A sa druge strane, Vinalesov postupak je izazvao brojne kritike, zbog toga što se nije povukao iz trke na prvi signal da sa kočnicama nešto nije uredu. Suzukijev vozač Alex Rins je rekao – kada je već osto probleme i podigao ruku signalizirajući ostalim vozačima da ima problem u trci, bilo bi potpuno normalno da ranije uđe u boks. Ne razumem zbog čega je nastavio trku…moraćemo porazgovarati o ovome na sledećem sastanku Komisije za Bezbednost. Sa druge strane, Rinsov timski kolega Joan Mir je obe cele celu trke odvezao sa starim kočnicama na Suzuki GSX-RR-u i nije imao nikakvih problema.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Motoraške istine i zablude

Mitovi, legende, zablude među motociklistima, ko je brži, ko udobniji, ko bolje ubrzava, ko ...

Otkazana trka Moto GP klase u Kataru

Otkazana trka Moto GP klase u Kataru zbog ograničenja za sve putnike iz Italije ...

Sve trke u Silverstoneu otkazane zbog kiše

Sve za danas predviđene trke u Silverstoneu otkazane su zbog kiše Iako su organizatori ...

Honda otkrila novi Gold Wing

Gold Wing se na tržištu se pojavio 1975. i zahvaljujući svom uglađenom agregatu i ...

Yamaha sve iznenadila osveženim YZF-R1 za 2020.

Na opšte iznenađenje, tokom Superbike trke u Laguna Seci, Yamaha je predstavila unapređene YZF-R1 ...

Stiže novi CBR600RR?

Malo špekulacija nije na odmet, a evo naslovne strane japanskog magazine “Young Machine” koja ...