fbpx

BMW i3 utabao je električni put marke iz Minhena i odlazi u penziju uz završnu HomeRun ediciju

BMW i3 je bio egzotičan, mali i prvi. Prvi potpuno električni automobil sa plavo-belim znakom, koji se pojavio, verovali ili ne, pre čak 11 godina u sklopu BMW-ovog projekta „i“, u okviru kojega se pojavio i ništa manje egzotični ali sportski kupe i8. Za oba modela zajednička je činjica da su napravljeni od egzotičinih materijala, ali da su završili svoj modelni život. Sportski dvosed i8 se ne proizvodi od 2020. godine, a sada je došlo vreme da se „izvuče utikač“ u proizvodnji kompaktnog „električara“ i3, koji je za devet godina proizveden u 250.000 komada.
Za kraj, BMW je modelu i3 podario i posebnu „HomeRun“ ediciju, asocijacijom preuzetom iz bejzbola, a koja označava poen. A HomeRun serija je vrlo mala, samo 10 vozila će je dobiti. Karoserije su u samo dve boje Frozen Dark Grey i Frozen Red II. Uz i3 HomeRun idu i posebni točkovi od 20“, a gomila opcione opreme je standardna, uključujući adaptivna svetla, elektropomični stakleni krov sa automatskim zatamnjivanjem. U enterijeru standardna su kožna sedišta i visokokvalitetni Harman Kardon audio sistem.
Iako je imao samo jedno jednu generaciju, BMW i3 je tokom godina unapređivan po brojnim osnovama, od kada se pojavo u prodaji 2014. Iako je u početku imao skromnu autonomiju od samo 130 kilometara, uz mali SUS motor koji je dodat kao opcija i3 je mogao preći između 260 i 300 kilometara, međutim kupci nisu dobro prihvatili ovu mogućnost i BMW je prestao da nudi opcije sa produživačem autonomije.
Vremenom, snaga je u i3 povećana sa 170 na 181 KS, a uz bolji paket baterija i autonomija, koja je u finalnim modelima stigla do oko 250 kilometara. Dok BMW i3 odlazi u penziju stiže drugi električni model koji će se proizvoditi u Lajpcigu, nova generacija potpuno električnog Mini Countrymana.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

BMW M4 CSL predstavljen uz rekord „Ringa“

BMW M4 CSL ograničena serija je predstavljena uz proslavu 50 godina M odeljenja zaduženog ...

Toyota C-HR – kad se potrude umeju da budu i originalni

Toyoti nikada nisu osporavani kvalitet i pouzdanost, ali jesu dizajn i originalnost. Šta se ...

Stižu i nove evolucije Aston Martina DBX

Aston Martin će konačno početi da isporučuje DBX kupcima tokom leta, a novi šef ...

Formula 1 – Wolffu je malo dosta Hamiltona

Formula 1 – nekadašnji vlasnik i prvi čovek Formule 1 Bernie Ecclestone misli da ...

Land Rover Defender na Međunarodnom sajmu poljoprivrede

Kompanija British Motors je na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu predstavila Land Rover ...

Opel je danas otkrio novu, šestu generaciju Astre

Sa potpuno novom Astrom, nemački proizvođač otvara i novo poglavlje – po prvi put ...