fbpx

Ženevski salon automobila – da ali ne u Ženevi

Ženevski salon automobila će biti – ali neće biti tamo gde je bio decenijama i ne u formatu u kakvom je bio

Foto: Daimler

Ženevski salon automobila trebao je biti održan u februaru 2023. u Ženevi. Međutim, Salon automobila u Ženevi je otkazan četvrtu godinu zaredom. Ali, Ženevski salon automobila će se održati, ali ne u Ženevi, a će se zvati Ženevski salon automobila.
Ko razume shvatiće da će se Ženevski salon automobila održati u novembru 2023. u Dohi u Kataru. Umesto Alpima, biće okružen peskom, ali i dalje će se zvati Ženevski salon automobila, odnosno malo drugačije: „Geneva International Motor Show Qatar“.
Organizatori su konstatovali da rizik održavanja salona u Ženevi prevazilazi mogućnosti koje salon donosi, barem tako je ovu odluku obrazložio Maurice Turrettini, predsednik fondacije koja je preuzela licencu za održavanje Ženevskog salona automobila. Organizatori su uz zvaničnu informaciju da je salon koji se tradicionalno održavao u Palexpo u Ženevi otkazan zbog ekonomskih, geopolitičkih i razloga vezanih za rizik od pandemije.
Salon automobila u Ženevi nije se održao još od 2019. kada je zbog izbijanja pandemije Covid-19 virusa otkazan samo par dana pre otvaranja, kada su izlagači u većoj ili manjoj meri već bili postavili svoje štandove.
Konsekvenca neodržavanja salona bili su milionski troškovi i neuspeli zahtevi vlasnika licence za održavanje salona da od države Švajcarske dobije finansijsku pomoć. Iako je uzrok otkazivanja salona 2019. bila pandemija, činjenica je da su ovaj i ostali slični veliki saloni u Frankfurtu i Parizu odavno bili u krizi, pre svega iz ugla samih izlagača iz autoindustrije koji su sve teže nalazili balans između ogromnih troškova izlaganja i efekata koji nisu vraćali uloženo.
Za februar najavljeni Salon automobila u Ženevi biće organizovan u Dohi, a vlasnici licence našli su partnera u turističkoj organizaciji Dohe. Ova vest stigla je na manje od dva meseca koliko je ostalo do otvaranja North American International Auto Show u Detroitu, koji takođe nije održan tri godine.
Prema objavljenoj informaciji, Geneva International Motor Show Qatar će se održavati svake druge godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Veliku nagradu Turske izrežirali vreme i pneumatici

Trku Formule 1 za Veliku nagradu Turske izrežirali su vremenski uslovi i nepredvidivo ponašanje ...

Muke po Mercedes se nastavljaju

Mercedesove, tačnije Daimlerove muke sa izduvnim gasovima se nastavljaju, ili, najtačnije, tek su počele, ...

Formula 1 – Ferrari SF-23 nelegalan?

Ferrari SF-23 nelegalan? Bolidi Formule 1 još nisu ove godine ni izašli na stazu ...

Još malo pa uživo Z4

Još malo pa će BMW i službeno pokazati Z4 koncept na Pebble Beachu. Fotografije ...

Audi R8 V10 GT RWD – labudova pesma

Audi R8 V10 GT RWD je labudova pesma ovog modela koji će za oproštaj ...

Petica za desetku – BMW 520d xDrive od 49.990€

BMW Serije 5 se tokom akcijskog perioda može kupiti sa velikim popustima i po ...