fbpx

Ženevski salon automobila – da ali ne u Ženevi

Ženevski salon automobila će biti – ali neće biti tamo gde je bio decenijama i ne u formatu u kakvom je bio

Foto: Daimler

Ženevski salon automobila trebao je biti održan u februaru 2023. u Ženevi. Međutim, Salon automobila u Ženevi je otkazan četvrtu godinu zaredom. Ali, Ženevski salon automobila će se održati, ali ne u Ženevi, a će se zvati Ženevski salon automobila.
Ko razume shvatiće da će se Ženevski salon automobila održati u novembru 2023. u Dohi u Kataru. Umesto Alpima, biće okružen peskom, ali i dalje će se zvati Ženevski salon automobila, odnosno malo drugačije: „Geneva International Motor Show Qatar“.
Organizatori su konstatovali da rizik održavanja salona u Ženevi prevazilazi mogućnosti koje salon donosi, barem tako je ovu odluku obrazložio Maurice Turrettini, predsednik fondacije koja je preuzela licencu za održavanje Ženevskog salona automobila. Organizatori su uz zvaničnu informaciju da je salon koji se tradicionalno održavao u Palexpo u Ženevi otkazan zbog ekonomskih, geopolitičkih i razloga vezanih za rizik od pandemije.
Salon automobila u Ženevi nije se održao još od 2019. kada je zbog izbijanja pandemije Covid-19 virusa otkazan samo par dana pre otvaranja, kada su izlagači u većoj ili manjoj meri već bili postavili svoje štandove.
Konsekvenca neodržavanja salona bili su milionski troškovi i neuspeli zahtevi vlasnika licence za održavanje salona da od države Švajcarske dobije finansijsku pomoć. Iako je uzrok otkazivanja salona 2019. bila pandemija, činjenica je da su ovaj i ostali slični veliki saloni u Frankfurtu i Parizu odavno bili u krizi, pre svega iz ugla samih izlagača iz autoindustrije koji su sve teže nalazili balans između ogromnih troškova izlaganja i efekata koji nisu vraćali uloženo.
Za februar najavljeni Salon automobila u Ženevi biće organizovan u Dohi, a vlasnici licence našli su partnera u turističkoj organizaciji Dohe. Ova vest stigla je na manje od dva meseca koliko je ostalo do otvaranja North American International Auto Show u Detroitu, koji takođe nije održan tri godine.
Prema objavljenoj informaciji, Geneva International Motor Show Qatar će se održavati svake druge godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Škoda među supersportistima!?

Prvobitno zamišljen kao sportski koncept i prototip za model ŠKODA 110 SUPER SPORT, automobil ...

Pogledajte priču prvog Ford Focus RS taksija

Ako pozovete taxi u gradu Odda u Norveškoj, velika je mogućnost da će po ...

Audi otkrio novi RS3 sa zaokruženim brojkama

Snaga i obrtni moment novog Audija RS3 lako se pamte po zaokruženim brojkama koje ...

Stanje akumulatora na mobilnom telefonu

Svi oni koji žele znati u kakvom stanju su akumulator i alternator na vozilu ...

Lotus je u potrazi za Colin Chapmanovim prvim automobilom

Lotus traži pomoć svih entuzijasta, kolekcionara, i lovaca na automobile koji su spremni da ...

Enterijer Audija Q6 e-tron je otkriven

Enterijer Audija Q6 e-tron je otkriven, dosta pre nego što će biti otkriven eksterijer ...