fbpx

Ford Fiesta ide u (prevremenu) penziju

Ford Fiesta, decenijama jedan od najprodavanijih modela u B segmentu ide u prevremenu penziju i to bez naslednika

Ford Fiesta ide u prevremenu penziju. Decenijama jedan od najprodavanijih, a na nekim tržištima i najprodavaniji model u B segmentu prestaće da se proizvodi polovinom sledeće godine. Ovo i ne bi bila toliko loša vest kada bi u najavi bio naslednik popularnog gradskog mališana, ali naslednika biti neće. Barem ne u formi kakav je do sada imala Fiesta, što je sta sudbina koja je zadesila i Ford Mondeo – otišao je u istoriju zauvek.
Ovo je zvanična vest iz evropskog dela Forda, koji je uz najavu da se u Kelnu više neće proizvoditi Fiesta objavio i prigodni video o istoriji ovog modela. A tek da se podsetimo, Fiesta je postala deo porodice marke sa “Plavim ovalom” još daleke 1976. godine, a pod markom Ford jedini stariji model je komercijalno vozilo Transit.

Po Ford je dobra vest da se popularnost Pume dobro drži, a da će pored verzije sa hibridnim pogonom dobiti i potpunu električnu verziju od 2024. godine. Ipak može se očekivati da će ova verzija inače odličnog kompaktnog crossovera biti znatno drugačija od aktuelne koju smo testirali, obzirom da će biti postavljena na potpuno drugačijoj, električnoj platformi i proizvodiće se u Poljskoj.
Fordov pogon u Kelnu u Nemačkoj se na gasi, naprotiv. Biće modifikovan i prilagođen proizvodnji električnih vozila, i to modela koje će Ford razvijati i proizvoditi u saradnji sa Volkswagenom. To znači da će biti postavljeni na modularnu i visoko prilagodljivu VW MEB platformu za električna vozila.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Novi Defender Octa – stiže novi heroj visokih performansi

Novi Defender Octa biće najjači, najsposobniji i najluksuzniji model u liniji, svojim osvajanjem novih ...

Cupra kao zasebna marka

Pred zvaničnu objavu 22. februara, Seat je izdao prvo saopštenje o odvajanju marke Cupra ...

Magna odlazi iz Slovenije?

Magna International će preseliti u drugu državu investiciju vrednu 1,2 milijarde evra ukoliko Slovenija ...

I Mercedes ulazi u Formulu E

Nakon nedavne najave BMW-a o ulasku u Formulu E, oglasio se i Mercedes sa ...

Kia i Canoo razvijaju platformu za električna vozila

Zajednički razvoj potpuno električne platforme, koja se temelji na Canoo-ovom potpuno prilagodljivom dizajnu skateboarda ...

Test Cupra Leon Boost 1.5 eTSI

Test Cupra Leon Boost 1.5 eTSI pokazuje da dobro poznata mehanika može biti vrlo ...