fbpx

Maserati MC20 je trebao biti Alfa Romeo 33 Stradale

Maserati MC20 je trebao biti Alfa Romeo 33 Stradale ali je postao mnogo više od modifikovanog Maseratija

Maserati MC20

Maserati MC20 je trebao biti Alfa Romeo 33 Stradale ali je postao mnogo više od modifikovanog Maseratija. Šta više, prve fotografije koje su najavile da se radi na razvoju novog supersportskog Maseratija pokazivale su značajno modifikovani Alfa Romeo 4C, kao platformu za ispitivanja. U žargonu ova vozila se u autoindustriji zovu „mazge“, ali u ovom slučaju postojao je mnogo jači razlog zbog čega je „mazga“ bila upravo Alfa 4C. Budući superautomobil iz Modene prvobitno je trebao nositi znak Alfe umesto Maseratijevog trozupca. Daniel Guzzafame produktni šef Alfa Romea priznao je da je Maserati MC20 prvobitno trebao biti ono što danas vidimo kao Alfa Romeo 33 Stradale.

Alfa Romeo 33 Stradale

Uprkos tranziciji od FCA do Stellantisa koja je u međuvremenu snašla i Maserati i Alfa Romeo, nikada nisu zatvorena vrata mogućnosti da se Alfa vrati tamo gde istorijski pripada – među proizvođače rasnih sportskih automobila. Ispostavilo de sa Alfa 33 Stradale ima dosta veze sa Maseratijem MC20, ali ipak nije samo Maserati sa izmena na karoseriji, nego praktično zaseban automobil.

Alfa Romeo 33 Stardale

Pored drugačije karoserije, Alfa Romeo 33 Stradale dobio je zasebno prednje i zadnje oslanjanje, sa prednjom pomoćnom H subšasijom, kao i potpuno jedinstvenom aluminijumskom subšasijom koja nosi zadnje oslanjanje. Motori koji pokreću Maserati MC20 i Alfu 33 Stradale potpuno su različiti. MC20 koristi novi i sopstveni 3.0 biturbo V6 Nettuno, dok Alfu 33 Stradale pokreće takođe „šestak“ zapremine 2.9 litara koji se ugrađuje u Stelvio i Giuliu Quadrifoglio, ali čija zapremima je povećana na 3.0 litara. I menjači su potpuno različiti. Maserati ima osomostepeni DCT koji proizvodi Tremec, dok Alfa 33 Stradale ima takođe osmostepeni DCT ali koji isporučuje ZF.

Maserati MC20 Cielo

Po pitanju karoserije, Maserati će MC 20 kupcima ponuditi i kao kabriolet Cielo, i nekoliko verzija samo za stazu, dok će Alfa 33 Staradle biti samo u jednoj jedinoj verziji i proizvedena u samo 33 primerka. Tačnije dve verzije – kuci Alfe 33 Stradale mogu da biraju između motora sa unutrašnjim sagorevanjem i elektropogona. Šta više, obzirom da će se mesečno proizvoditi samo dve do tri Alfe 33 Stradale, kupci na raspolaganju imaju još skoro godinu dana da se odluče koji pogon žele u svojoj Alfi 33 Stardale.

Alfa Roemeo 33 Stradale

Zapravo, u Alfi navodno još uvek nisu odlučili no koliko će elektromotora imati električni Stradale, pa čak ne isključuju mogućnosta sa EV 33 Stradale ima pogon na svim točkovima, što bi značilo i dva elektromotora, a verovatno čak i tri – dva na zadnjoj osovini i jedan za prednjoj. Doduše, verovatno će ponovo proraditi „pomoć prijatelja“, pa će električna Alfa 33 Stradale imati veze sa Maseratijem MC20 Folgore. U svakom slučaju, ako ste poželeli da kupite Alfu 33 Stradale, zakasnili ste, barem u prvom krugu kupvina. Svih planiranih 33 komada su prodati, a njihova proizvodnja isplanirana, a dodatnig primeraka, navodno, neće biti.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Na Dakar Reliju iznenađenje za početak

Pobednik prvog dana Relija Dakar 2020. je iznenadio sve u klasi automobila, dok kod ...

Toyota je zabeležila još jedan vredan rezultat

Toyota je isporučila tromilioniti automobil sa hibridnim pogonom u Evropi Čast da isporuči tromilionito ...

Formula 1 – Haas je probao koncept Mercedesa W13

Formula 1 tim Haas je imao napravljen bolid sa bokovima kakve koristi Mercedes-AMG, ali ...

Dacia Sandero naprodavaniji automobil u Evropi

Nova Dacia Sandero i dalje je najprodavaniji automobil u Evropi u kojoj je nakon ...

KIA Stonic – stiže još jedan mini SUV

Na salonu u Frankfurtu KIA će prestaviti model Stonic, mali SUV/crossover baziran na platformi ...

Novi Suzuku Ignis već od 8.750 evra

Novi Suzuki Ignis već za 8.750 evra U ponudi nekoliko verzija – najskuplja 13.250 ...