Site icon

Najvažniji noviteti u 2019. jednim pogledom

Godina 2018. je na izmaku, a što se auto industrije tiče, 2019. je odavno u toku. Evo pregleda ko je šta pripremio za 2019.

Januar

Foto: Mercedes-Benz

U januaru počinje prodaja nove generacije Mercedesa GLE, koji će stići samo a dva motora – blagim hibridom u benzinskoj verziji sa 367 KS, i šestocilindarskim dizelom.

Foto Audi

Audi e-tron, SUV na bazi Q5 sa čistim električnim pogonom, baterijom od 150 kW i autonomijom od 400 kilometara prema WLTP merenju
Vovo V60 Cros Country će proširiti novu V60 porodicu u vidu malo podignutog karavana sa pogonom na svim točkovma, ali i bez dizel motora, kao što je Volvo odavno najavio.

Februar

Foto: Ferrari

Ferrari 488 Pista Spider donosi mnogo “vetra u kosi” sa svojim biturbo V8 od 3.9 litara, sa 720 K.S
Mercedes B Klase je nov, i za sada se odupro scossover maniji, uz veliko pitanje dali je na tržištu ostalo dovoljno kupaca za klasičan monovolumen u B segmentu.

Foto: Seat

Seat Tarraco kao treći i najveći SUV iz Španije stiže da dva dizela, dva benzinca i mogućnošću izbora prednjeg ili pogona a svim točkovima.
Mart
Mazda 3 stiže od samog starta u dve karoserijske verzije, kao hatchback i kao limuzina.

Foto: Porsche

Novi Porsche 911 stiže širi i snažniji nego ikada, i po uobičajenoj praksi, samo malo izmenjen u odnosu na prethodnika.

Foto: BMW

BMW Serije 3 počinje da se prodaje od marta, a iako su dizeli postali poprilično anatemisani, BMW ima motore koji mogu da se izbore sa WLTP, pa će nova “Trojka” imati dva benznca i čak tri dizela.

April

Foto: Land Rover

Mali Velar kako je već nazvan, nastavlja tradiciju beskonačne ekspoloatacije identičnog dizajna, ali do sada je Range Rover Evoque‚ odlično prolazio na tržištu pa će verovatno tako i nastavti.

VW T-Cross, SUV na bazi Pola, odgovor je na potražnju kompaktnih gradskih crossovera.

Foto: Toyota

Toyota Corolla se vraća kao ime, i dolazi na mesto Aurisa, i to u dve karoserijske verzije, a u salonima će se Corolli pridružiti Camry, koji je poslao u penziju model Avensis nakon skoro 20 godina.

Maj

Foto: BMW

BMW Serija 8 Cabrio će pod oznakom M850i imati moćni V8 benzinac sa 530 KS, ali i dizel verziju 840d sa trolitarskim šestakom od 320 KS

Foto: Peugeot

Peugeot ostaje dosledan tradicionanom, pa će nakon lmuzine, kupcima ponuditi 508 SW, karavan sa dizelom od 130 KS kao osnovnim i najslabijim pogonom.

Foto: Bentley

Bentley Continetal GT Cabrio je kao stvoren za dodatnu opremu jedne mega jahte.

Jun

Foto: Ford

Ford Ranger Raptor, proizvodi se u Australiji, a u Evropu će stići na novoj šasiji, sa novim donjim postrojem u biturbo dizelom od 213 KS.
Porsche se od aktuelne generacije 911 oprašta ograničenom serijom Speedstera.
Jul

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes tvrdi da EQC, kojim započinje svoju elektro ofanzivu ima autonomiju od čitavih 450 kilometara uz raskošnih 300 kW, odnosno 408 KS.

Foto: Škoda

Škodu Scalu mnogi sa nestrpljenjem očekuju, pre svega zbog činjenice da je na platformi Golfa 8, a i zbog nade će i dalje imati atraktivne cene.
Avgust
Volvo Polestar 1 biće zvanično prvi model u prodaji zasebnog brenda sa elektro pogonom i visokim performansama

Foto: Volkswagen

VW I.D. će biti prvi VW sa elektro pogonom, i zvanično prvi od mnogih koji će koristiti novu modularnu MEB platformu.
Septembar

Foto: Toyota

Toyota Supra će se pojaviti u septembru, ali samo u slučaju da ne dođe do novih odlaganja i pomeranja, kojih je u slučaju povratka Toyotinog sportiste bilo mnogo
Seat Leon, kao što je već decenijama tradicija, deli svoju platformu sa Golfom, ali sada će je podeliti i sa Škodom Scalom, uz mnogo novih tehnologja koje će ući u španski hatchback
Za Škodu Vision X znamo da je crossover i da će u imenu imati slova K i Q, sve ostalo ćemo saznati u septembru. Zapravo, znamo i da je pandan VW T-Rocu iz Mlade Boleslave.

Foto: Opel

Nakon mnogo odlaganja, konačno siže nova Opel Corsa, koja bi trebala obeležiti potpuno novu eru Opela u B segmentu, u kojem je decenijama bio jedan od lidera, a ujedno će i ova marka ući u proces elktrifikacije, upravo Corsom BEV.

Oktobar
Početak jeseni obeležće Audi Q4, koj je zapravo kupe verzija Q3. Mazda će predstaviti svoj hibrid koji još uvek uspešno skriva, ali je već najavila da će imati mali Wankel motor kao “range extender”. A još jedna kupe evolucija biće premijera Porsche Cayennea Coupe.
Novembar

Foto: Aston Martin

Aston Martin DBX biće prvo SUV iz ove marke koja planura da značajno unapredi brojke prodaje. Jesn će pripasti Škodinoj Octaviji ali u Karavn verziji, i svakako nestrpljivo očekivanoj premijeri Golfa VIII.
Decembar
Audi e-tron Sportback biće drugi potpuno električni Audi u potpuno drugom segmentu u odnosu na SUV e-tron. Najavljena autonomija je preko 400 kilometara po WLTP ciklusu, a punjenje do 80% za 20 minuta.

Foto: Porsche

Porsche Taycan, prvi električni Porsche na potpuno novoj platformi koju razvija u saradnji sa Audijem.

Foto: McLaren

McLaren Speedtail, čista egzotika sa tri sedišta, duhovni naslednik F1 i preko 1.000 KS biće spreman za sam završetak 2019. Razumljivo, tokom 2019. biće i mnogo restilizacija, koje će u većoj ili manjoj meri unaprediti već postojeće modela, uključujući i značajne novine u pogonskim grupama, što će gotovo biti pravilo u predstojećim osvežavanjima.

 

Next: Škoda zvanično predstavila model Scala